Íme a Fidesz új rendelete, amivel még inkább elveszi a települések beleszólási jogát a gyárak telepítésénél

Megosztás

Kétharmaddal bármit, ezt már megtanulhattuk Orbánéktól 2010 óta. Az elmúlt időszakban elképesztően nagy a társadalmi felzúdulás a környezetre és egészségre is veszélyes akkumulátorgyárak letelepítésével kapcsolatosan. A Fidesz most tolni készül egy jókorát a gyárak szekerén, a lakosok ellenében.

Általában a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások dolgát könnyítik még tovább, de külön rendelkeznek a már folyamatban lévő debreceni és iváncsai beruházásokról is. Az érintett településeknek még az eddiginél is kevesebb beleszólási joga és rálátása lesz a gyárak telepítésébe – derül ki egy társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetből.

Folyamatban lévő beruházásokra is vonatkozna az az új szabályozás, ami kivonná a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokat a területrendezési tervre vonatkozó szabályok alól – szúrta ki a Portfolio.hu a Külgazdasági és Külügyminisztérium által a kormány honlapjára feltöltött, társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetben.

A tervezethez fűzött indoklás szerint a cél, hogy ezek “a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ipari parki, illetve víziközmű-beruházások” építési területe a jelenleg érvényes szabályokkal ellentétben a jövőben már ne csatlakozzon az adott település beépített részéhez, a kormány szerint ugyanis “az a kedvező megoldás, ha az ipari terület elkülönülve kerül kialakításra a lakott területektől”.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kérdéses beruházások által érintett településeknek az eddiginél is kevesebb beleszólása lesz abba, ami a kérdéses területeken zajlik majd.

A rendeletmódosításban azonban nem csak úgy általában veszik ki a kiemelt jelentőségű beruházásokat a rendezési terv alól, hanem egyes konkrétan néven nevezett, folyamatban lévő beruházások esetében külön is rendelkeznek erről, még pedig a

az elmúlt hetekben heves helyi tiltakozásokat kiváltó kínai CATL Debrecen mellett felépíteni kívánt akkugyára, valamint az Iváncsa mellé szánt, helyi szervezetek által ugyancsak kritizált ipari park, amelyben az SK Innovation építene akkugyárat.

(Forrás: Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek