Nyíregyházán is forrtak az indulatok az akkumulátorgyártás ügyében, az érdeklődők be sem fértek a terembe

Megosztás

Némileg meglepő az elmúlt hetek eseményeit követően, de a kormányhivatal nem számított ekkora érdeklődésre a közmeghallgatáson. A Fidesz közben új taktikát vetett be, az információk szerint az első sorokba a kormánypárt küldött embereket, akik kifejezetten örültek a beruházásnak. De még így is jelentős kisebbségben maradtak.

Január 31-én délelőtt közmeghallgatást tartottak a Nyíregyházára tervezett akkumulátor takarótartólemez-gyár ügyében. A keddi eseményre több száz érdeklődő érkezett, ám a férőhelyek hiányára hivatkozva a megjelenteknek kevesebb mint fele – nagyjából 120 ember – jutott be az épületbe. Ráadásul a bejutás reményében tucatnyian hosszú percekre beszorultak két fotocellás ajtó közé – derült ki Bakos Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő Facebookon megosztott videójából.

A kormányhivatal nem számított ennyi érdeklődőre, ami igencsak meglepő azután, hogy mennyien jelentek meg Debrecenben az elmúlt két hétvégén hasonló témában tartott tájékoztatókon – mondta el a párt képviselője.

A hvg.hu megkeresésére Bakos elmondta, a helyszínen tartózkodó rendőröktől azt az ígéretet kapták, hogy az első fórum után közvetlenül újabb közmeghallgatást tartanak azoknak, akik nem jutottak be. Eleinte az országgyűlési képviselőktől is megtagadták a belépést, de végül egy hátsó bejáraton keresztül be tudtak menni, a teremben pedig már arról tájékoztatták őket, hogy nem lesz második meghallgatás.

Bár a debreceni fórumhoz hasonlóan Nyíregyházán is felfokozott volt a hangulat (erről a Borsod24 is többször beszámolt), érdemi válaszokkal itt sem nagyon tudtak szolgálni a beruházó által megbízott tervezőiroda és a környezetvédelmi hatóság részéről megjelent képviselők. Több kérdés is elhangzott a tervezett gyár talaj- és vízszennyezésének mértékéről és a katasztrófavédelmi szempontok is érdekelték a lakosságot. Arra is többen voltak kíváncsiak, várható-e, hogy a már épülő szeparátorfilm- és a tervezett akkumulátortakarótartólemez-gyár után akkumulátorok gyártásával, szétszerelésével vagy újrahasznosításával foglalkozó üzemek épüljenek. Míg előbbiekről a jelen lévő szakértők azt mondták, nem illetékesek az ügyben, az esetleges bővítésekre vonatkozó kérdések alól azzal bújtak ki, hogy azok nem képezik a mostani fórum témáját – mondta el Bakos Bernadett.

Nem mindenki volt azonban felháborodva, az első két-három sorban ülők kifejezetten örültek a beruházásnak, a helyiek szerint közülük többeket a Fidesz nyíregyházi szervezete küldhetett el a közmeghallgatásra. (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek