A Nép Pártján: a napokban Miskolcon is megalakul a helyi szervezet

Megosztás

Jakab Péter tavaly közölte közösségi oldalán, hogy bejegyezték az augusztus 20-án megalakult Nép Pártján Mozgalmat. A viharos előzmények után kialakult helyzetben nem volt könnyű dolga az egykor kimagaslóan népszerű politikusnak, és nem is érkezik túl sok hír arról a sajtóba, hogyan halad a szervezet építése. Ezért is voltunk kíváncsiak arra, hogyan állnak Borsod-Abaúj-Zemplénben az építkezéssel az új poltikai erő képviselői.

Mint ismert, az alapító Miskolcon született, jelenleg is országgyűlési képviselő, 2020 és 2022 között pedig a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke volt. A párt miskolci polgármesterjelöltje volt a 2014-es magyarországi önkormányzati választáson és országgyűlési képviselőjelöltje a 2018-as magyarországi országgyűlési választáson, ahol nagyon szoros versenyben lett második a Fidesz jelöltje, Csöbör Katalin mögött – végül országos listáról került be a parlamentbe. 2021-ben ő indult pártja miniszterelnök-jelöltjeként az ellenzéki előválasztáson, ahol végül csak a csalódást jelentő 4. helyen végzett.

A tavaly áprilisi voksolásokon az ellenzék nem szerepelt jól, ennek ellenére hetven százalék feletti szavazataránnyal választották újra a Jobbik elnökévé utána. Egy hónappal később jelentette be, hogy lemond a tisztségről, amin a párt nem lepődött meg, de sajnálkozását fejezte ki.

Jakab tavaly közölte közösségi oldalán, hogy bejegyezték az auguszus 20-án megalakult Nép Pártján Mozgalmat. Az országgyűlési választáson az ellenzék nem szerepelt jól, ennek ellenére hetven százalék feletti szavazataránnyal választották újra a Jobbik elnökévé utána. Egy hónappal később jelentette be, hogy lemond a tisztségről, amin a párt nem lepődött meg, de sajnálkozását fejezte ki.

Percekkel a lemondását követően már elárasztotta a hír a közösségi oldalakat. Varga Judit így reagált: “Egyszer minden parizer elfogy.” Apáti Bence jobboldali publicistában, az Operettszínház balettigazgatójában is mély nyomott hagyott a pártelnök sokszor ismételt „parizeráriája”, ezért igy búcsúztatta: “No, akkor ennyit erről. Vegyél sok parizert, attól jobban leszel.”

De Jakab ebben az időben nem csak a politikusok körében volt népszerű. Magasan verte a mezőnyt a Telex heti lájk bajnokságán is, pedig ekkor még csak közelgett a vihar, magyarán még nem írtunk augusztus 20-át. Jóllehet olyan nagyágyúk, mint Orbán Viktor és Szijjártó Péter szabadságon voltak. Talán ennek is lehetett köszönhető, hogy a gúnyolódás célpontjává vált.

Jakab Péter / facebook

Egyébként a lemondását azzal indokolta, hogy az elnökséggel nem egy utat kívánnak járni. Augusztus 11-én lépett ki a pártból és 20-án alapította meg mozgalmát.

Többen vele is tartottak. A Nép Pártján Mozgalom alelnöke Salamon Gergő, aki korábban azt mondta, hogy „ha Jakab Péter úgy döntene, hogy új pártot alapít, akkor nemcsak én fogok vele menni, hanem jó eséllyel a kelet-magyarországi tagság jelentős része”.

A Jakab-féle egyesület másik tagja Zágráb Nándor, aki annak idején fideszesként kezdte, jobbikos lett, civil egyesületet alapított, újra jobbikos lett, később a bukott elnök személyi titkáraként dolgozott, majd Jakabbal tartva kilépett a Jobbikból.

A Nép Pártján Mozgalom logója

Megkerestük kérdéseinkkel a mozgalmat, és arról érdeklődtünk, jelenleg mekkora a létszámuk, mik a céljaik megyénkben. Válaszukban közölték, hogy

heteken belül elérik az országos lefedettséget, a megyei vezetők kinevezése ezt követően fog megtörténni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből mintegy kétezren jelezték csatlakozási szándékukat a velük való kapcsolatfelvétel, a szervezetbe való integrálásuk jelenleg is tart. Ennek részeként a napokban Miskolcon is megalakítják A Nép Pártján Mozgalom helyi szervezetét.

Borsodban céljaik között szerepel a minőségi munkáért kapott megfelelő bérezés. A ledolgozott évekért az arányos nyugdíj, a megfelelő és modern betegellátás. Fontosnak tartják a 21. századi oktatást is.

„Aki meg kifosztotta az országot, az kapjon börtönt. Mert így igazságos” – írták válaszukban.

Ragaszkodnak az elképzelésükhöz, hogy a Fidesz hazugsággal nyert, szerintük az igazságos Magyarország ott kezdődne, hogy a kormány feloszlatja magát. Borsod megyében is küzdenek az új választásokért, de az ellenzék részéről nem kapnak támogatást. Jakab Péter válaszában közölte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben is új ellenzéket épít, egyesítve azokat a jobb- és baloldali embereket, akik nem szeretnének várni a Fidesz 2026-os leváltásáig. Közösségeket építenek megyeszerte, hogy a soron következő választáson csatasorba tudják állítani azokat, akiknek elegük van a kormányból, de a Fidesszel megalkuvó ellenzékből is.

Kapcsolódó cikkek