Mit tegyünk, ha szmogos a levegő? – A szabadba készülő szülők figyelmébe

Megosztás

Ha kisgyerekünk születik szinte azonnal tanácsként kapjuk a gyermekorvostól, illetve védőnőtől, hogy sokat legyünk vele a szabadban. Viszont közel sem mindegy éppen milyen szennyezettségű a levegő.

A szűkebb légutakkal rendelkező csecsemőknél, kisgyerekeknél a magas szállópor tartalmú levegő hamar irritációt, légúti fertőzésre jellemző tüneteket válthat ki. Ezért kerülendő ilyenkor a séta. A miskolci városrészek aktuális levegőminőségéről a https://pmmonitoring.hu/ portálon tájékozódhatunk, ahol folyamatosan frissülő adatokat, további egészségtanácsokat és praktikus információt találhatunk.

A szennyezett levegőn való tartózkodás hosszútávon krónikus légúti betegségek kialakulásához is vezethet. A szuloklapja.hu arról kérdezett meg egy gyermekorvost, hogy mit tehetnek ilyenkor a szülők:

  1. Amikor a hatóságok figyelmeztetnek, ne vigyük ki a gyermekünket. A futkározás, játék közben fokozott a légcsere, így a szennyező anyagok bevitele. Válasszunk inkább benti tevékenységet!
  2. Párásítsuk a szobákat, mivel a kiszáradt nyálkahártyák kedveznek a gyulladásnak! A sós párás inhalálás segíti a nyálka ürülését.
  3. Ne szellőztessünk! Hisz a szmog beáramlik és a benti levegő szintén szennyezetté válik.
  4. Ha mindenképpen ki kell mozdulnunk próbáljuk meg elkerülni a reggeli és esti órákat. Használjunk hordozót, így messzebb kerül a gyermek a talajtól, ahol nagyobb a szennyezettség.
  5. A légtisztító berendezések csökkentik a benti por mennyiséget és tisztítják a levegőt

Indulás előtt mindenképp érdemes ellenőrizni a https://pmmonitoring oldalát, hogy információt kapjunk a levegő minőségéről.

Kapcsolódó cikkek