Ismét elszabadultak az indulatok a debreceni akkumulátorgyár miatt tartott közmeghallgatáson

Megosztás

Tapssal, zászlólengetéssel és a CATL-beruházás elleni bekiabálásokkal kezdődött meg pénteken a debreceni akkumulátorgyár miatt meghirdetetett harmadik közmeghallgatás – számolt be a Haon.hu. A portál információi szerint

körülbelül 350 ülőhelyen és ugyanennyi állóhelyen hozzávetőlegesen 700 résztvevővel kezdődött meg az esemény. A cég által benyújtott kérelem környezeti hatásvizsgálati eljárás részletes ismertetése lett volna az első felszólalás témája, de a hangzavar felborította a menetrendet.

Az első felszólaló nehezményezte, hogy a tájékoztatás készt tényekkel történik, és nincs választási lehetősége a lakosságnak.

Elhangzott, hogy a közmeghallgatás felfüggeszthető, a tiltakozásnak pedig még lehet eredménye, amellyel elkezdődhetett volna a tényleges párbeszéd.

Az egyik kérdést Mikepércs polgármesterének címezték az első közmeghallgatáson tett kijelentése kapcsán, miszerint nem lehet politikai kérdés a gyárépítés.

Nem politikai, hanem környezetvédelmi kérdés a beruházás, mert a hatásai mindenkire vonatkoznak – emelte ki Tímár Zoltán, a település polgármestere, aki hangsúlyozta, hogy a környezetvédelmi kérdésekről kell szólnia a közmeghallgatásnak.

Több mint egy óra telt el a fórum kezdete óta, amikor az egyik felszólaló kezdeményezésére a sokaság újra masszív tiltakozó skandálásba kezdett.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy a gyár szén-dioxid-kibocsátása 300 ezer tonna évente. A több száz oldalas környezeti hatásvizsgálat viszont egyértelműen fogalmaz: a gigaberuházás nem jelent veszélyt.

A szakértők a telephely által vonzott teherforgalmat is prognosztizálták. Napi 350 teherautó fordulhat meg, ebből 280 nappal, 70 éjjel érkezne.  A beruházás helyszíne – körülbelül 220 hektárnyi területen – Hajdú-Bihar vármegye központi részén, Debrecen déli ipari övezetében található. A vármegyeszékhely központjától mintegy 6 kilométerre fekszik és 4 kilométerre van a Debreceni Nemzetközi Repülőtértől.

Fotó: Facebook – Salánkiné Kuti Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkek