Valakinek nem tetszett a borsodi vármegye tábla

Megosztás

Az Alaptörvény 11. módosítása értelmében idén január 1-jétől a megyék neve vármegyékre változott. A vármegyehatárokat jelző táblákat szinte azonnal elkezdték kicserélni. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országszerte összesen 714 megyejelző táblát cserélt ki – írta annak idején az MTI.

Ahogyan kihelyezték a táblákat, szinte azonnal megrongálták némelyiket. Fekete festékszóróval fújták le a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye táblán is a vár- előszót.

„A fotó a 253-as Andornaktálya-Mezőkövesd főúton, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye és Heves vármegye határán készült. A Heves vármegyetábla is hasonló módon meg volt rongálva” – tudatta Pécsi Norbert Sándor, Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. „Az észlelést követően az egri mérnökség útellenőre mindkét tábláról eltávolította a fekete festékszerű anyagot, így a vármegye táblák cseréjére nincs szükség. Ilyen esetben feljelentést teszünk, ismert elkövető esetében a büntetés mértékét a rendőrség határozza meg.”

A Büntető Törvénykönyvben a következőt találjuk a rongálás büntethetőségéről:

„Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás kisebb kárt okoz, vagy a szabálysértési értékhatárt (50 ezer forint) meg nem haladó kárt okozó rongálást falfirka elhelyezésével vagy bűnszövetségben követik el.”

„Bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés a büntetés, ha a rongálás nagyobb kárt okoz, az elkövető védett kulturális javak körébe tartozó tárgyat, műemléket, régészeti lelőhelyet vagy régészeti leletet, vallási tisztelet tárgyát vagy templomot, vallásgyakorlásra rendelt más helyet, temetési helyet, temetkezési emlékhelyet, illetve temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgyat rongál meg” – olvasható a net.jogtar.hu oldalon.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek