A Mi Hazánk Pintér Sándor bérét tenné teljesítményorientálttá a pedagógusoké helyett

Megosztás

A Mi Hazánk teljesen elfogadhatatlannak és egyúttal kivitelezhetetlennek tartja a Belügyminisztérium javaslatát, miszerint a pedagógusbéreket évenkénti teljesítményértékelési rendszer alapján kellene meghatározni – írta Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk alelnöke hétfőn kiadott közleményében.

Szerinte a rendelettervezet komoly visszaélésekre adna lehetőséget az intézményvezetők számára.

Tizenöt éves szakmai múlttal a háta mögött Pakusza Zoltán úgy látja, a tanárok túlnyomó többsége megfelelő szakmai hozzáértéssel és embert próbáló igyekezettel végzi a dolgát, a rendkívül alacsony bérek ellenére is.

A teljesítménybérezést azért sem lehet minden munkakörben alkalmazni – folytatta -, mert teljesen eltérőek a körülmények, amitől az egyéni eredmények függenek. (“Például Bódvalenkén már az is eredménynek számít, ha a számonkérés okán nem késelik meg a tanárt egyes diákok” – írta a miskolci politikus.)

Úgy látja, hogy a kormányrendelet tovább ronthatja az oktatás jelenleg is rossz helyzetét, ezért a Mi Hazánk követeléseket fogalmazott meg:

– Követeljük egy oktatásirányításhoz értő, oktatási szakember által irányított önálló Oktatási Minisztérium létrehozását, amely az oktatás minden területét – az óvodától a felsőoktatásig – összehangoltan tudja képviselni.

– A pedagógusok életét megkeserítő, minden szakmaiságot nélkülöző, igazságtalan és könnyen kijátszható ellenőrzések, kontrollok helyett az oktatói szabadság visszaállítása mellett olyan alapbéremelésre van szükség, amely megszünteti az elvándorlást, és vonzóvá teheti a pedagóguspályát.

– Mivel az egyéni eredmények a munkakör adottságaitól függenek, ezért a teljesítménybérezést nem lehet minden munkakörben alkalmazni. A tisztességes alapbérek rendezését követően a rendszer kidolgozásával a különböző szakterületekhez értő, és az adott területen kimagasló eredményeket elért, hozzáértő szakembereket kell megbízni.

– A Mi Hazánk elítéli a rendőrminiszter megfélemlítésre épülő intézkedéseit és felszólítjuk, hogy haladéktalanul adja át hivatalát egy, az oktatási kérdésekben jártas, hozzáértő szakembernek – zárta közleményét.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek