Változások a Miskolci Egyetem felvételi rendszerében

Megosztás

Az egyetemi felvételhez a jövőben nem kötelező az emelt szintű érettségi, a diplomához pedig a nyelvvizsga.

Több ponton is módosították a felsőoktatási törvényt a közelmúltban. Sokak szerint könnyebb lesz ezután az egyetemre jelentkezőknek és a már felvételt nyert hallgatóknak, mert az elmúlt évekhez képest egyszerűbb lesz bejutni a felsőoktatásba és diplomát szerezni is. Komoly változás az is, hogy nagyobb önállóságot kapnak a felsőoktatási intézmények, bizonyos szabályokat maguk hozhatnak meg.

A felvételi rendszer 2024-től változik, de a felsőoktatási intézmények bizonyos változtatásokat már idén bevezethetnek. A felvételi rendszer ugyanúgy 500 pontos lesz, mint eddig. Maximum 400 pont jár a középiskolai tanulmányok eredménye vagy korábban megszerzett diploma alapján, 100 pontot pedig a felsőoktatási intézmény adhat.

Eddig jogszabályok írták elő, miért adható a 100 pont, most azonban az intézmények bővíthetik vagy szűkíthetik a pluszpontok körét. 

A Miskolci Egyetem 2024-től mindenre megadja a pluszpontot, amit a jogszabály tartalmaz, de ezeket további lehetőségekkel bővítették. Számtalan tanulmányi versenyt hirdetnek, ha a középiskolás diákok ezeken részt vesznek, azért plusz felvételi pontot kaphatnak. Az egyetemre továbbra is központilag kell jelentkezni a Felvi.hu felületen, de a pluszpontokat nem az Oktatási Hivatal adja majd, hanem az egyetem, azért is hívják a jövőben intézményi pontnak.

Az újabb változás az emelt szintű érettségivel kapcsolatos. 2020 előtt csak bizonyos szakokon volt kötelező az emelt szintű érettségi a felvételhez. 2020-tól kormány minden képzés esetében bevezette. Most pedig majd az intézmények dönthetik el, hogy mely szakok esetében kérik bemeneteli feltételként az emelt szintű érettségit és melyeknél nem.

A Miskolci Egyetemen úgy az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy döntött, hogy általában nem kér majd emelt szintű érettségit, de továbbra is feltétel lesz az osztatlan jogászképzésen, az anglisztika-germanisztika szakon és az angol- és németnyelvtanár szakon.

A többin nem teszik kötelezővé, de ugyanúgy megadják érte a plusz 50 pontot. Tehát a diákoknak megéri majd emelt érettségit tenni.

A jövőben nem lesz kötelező a diploma megszerzéséhez a nyelvvizsga megléte sem, de az egyetemen szeretnék megkövetelni a megfelelő nyelvtudást a hallgatóktól.

Amikor szeptemberben megérkeznek az elsőévesek, felmérik a nyelvtudásukat. Akiknek már van középfokú nyelvvizsgájuk, a szaknyelv tanulását kezdik el. A nyelvvizsgával nem rendelkezők is tanulnak majd szaknyelvet, de az Idegennyelv-oktatási Központ, biztosítja számukra a további nyelvtanulást. Ennek a rendszerét a napokban dolgozzák ki az intézmény vezetői és oktatói. Például azt, hogy milyen belső vizsgákat kérnek majd a hallgatóktól. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek