Pénzkérdés a jövő évi tömegközlekedés Miskolcon

Megosztás

Az idei autóbusz és villamos járatszámot készül biztosítani az utasoknak az MVK Zrt., de a cég szerint ez elsősorban pénzkérdés.

A városvezető frakció tagjainak igen szavazataival elfogadott határozat szerint az önkormányzat 2023. első negyedévében, mindhárom hónapban 358 millió forintot fizet be a közlekedési társaság kasszájába az adott hónap 10. napjáig. Az MVK Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy hogy 2023. január 1-jével ugyanazt a járatszámot készülnek biztosítani a miskolci autóbusz- és villamosvonalakon, mint ebben az évben, ám a cég ilyetén működtetése mintegy 13 milliárd forintba kerül. Demeter Péter az inflációt,  az energiaválságot és a gyarapodó hiteltörlesztési terheket nevezte meg okokként.

Az is kiderült, hogy az MVK Zrt. saját hatáskörben mintegy 1,3 milliárd forint megtakarítást tervez. Például a gazdaságtalanabb gázhajtású buszok helyett a dízel üzeműek járnak majd többet, az elektromos buszokat is igyekeznek teljes mértékben kihasználni. A jegy- és bérletárak átlagosan 20 százalékos emelése mintegy félmilliárd forint pluszt jelenthet majd.

Ezek az intézkedések azonban a plusz költségek töredékére sem elegendők. Ami azt jelenti, hogy jövőre a miskolci önkormányzatnak 8 milliárd forintot kellene adni az MVK Zrt. működéséhez.

A legfontosabb információkat a két ünnep közötti tömegközlekedés menetrendjéről itt megtekintheti.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek