Az LMP szerint az üzemanyaghiányra azonnali zöld válasz kell

Megosztás

Schmuck Erzsébet szerint a rendszerváltás előtti időket idézi a jelenlegi áruhiány, hála a Fidesz gazdaság- és energiapolitikájának. Keddre olyan kaotikus helyzet alakult ki, hogy az ország jelentős részében egyáltalán nem lehetett semmilyen üzemanyagot kapni. Ennek egyértelműen a Fidesz ársapkás energiapolitikája az oka.

Az LMP szerint ha a kormány időben cselekedett volna a Brüsszelre mutogatás helyett, akkor nem alakult volna ki ez a helyzet. A politikus szerint az üzemanyag ársapka bevezetése vezetett oda, hogy idén óriási mértékben növekedett a benzin és a gázolaj fogyasztás, állítása szerint hazánkban nőtt egyedül az üzemanyag-felhasználás Európában. A kormány egyértelműen az autózást támogatta, szemben a tömegközlekedéssel, utóbbit elhanyagolta, nem történtek meg a kellő fejlesztések- mondta Schmuck.

Schmuck szerint a keddi üzemanyag ársapka megszüntetés csak részben oldja meg a helyzetet. Az ünnepek közeledtével rengeteg családnak óriási terhet jelent majd az üzemanyagdrágulás, a zöldeknek azonban erre is van megoldási javaslatuk. Az LMP hosszú hónapok óta javasolja a klímabérlet bevezetését, amely az autózás jelentős részét ki tudná váltani, és a közlekedőket átterelné a környezetbarát tömegközlekedésre. 

A párt javaslatára érkezett kormányzati reakciókból jól látszik, hogy a klímabérletet sem lenyelni, sem kiköpni nem tudják. Az LMP álláspontja szerint azonban a klímabérlet – az egyéb javaslataik mellett- kiváló megoldás az energiafüggőség kezelésére, és a szociális válságra is. Ezért a zöldek felszólítják a kormányt, hogy vezesse be a klímabérletet, és vizsgálja felül az energiapolitikáját, illetve kezdje el támogatni a megújuló energiákat, ezáltal történjen meg végre a zöld átállás. 

Kapcsolódó cikkek