LMP: Minden szociális intézmény kapjon rezsitámogatást!

Megosztás

Az egyre emelkedő rezsiárak miatt egyre nagyobb veszélybe kerülnek a szociális intézmények. Hohn Krisztina, az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője ismét felszólította a kormányt, hogy figyeljenek oda ezekre az intézményekre, és arra, hogy azok lassan képtelenek lesznek kifizetni az őket sújtó költségeket.

A politikus több szociális intézményt is megemlített, melyek januártól nem fogják tudni ellátni feladataikat, hiszen kiadásaik sok esetben tízszeresére nőttek, amit egy nonprofit szervezet nem tud kigazdálkodni, holott sok esetben bentlakásos intézményekről van szó. 

Hohn hozzátette, nem csak az állami, hanem az egyházi intézmények is nehéz helyzetbe kerültek, azonban rajtuk a kormány egy új kormányrendelet alapján segíteni fog, egy egyszeri támogatással. Azonban ha a kormány belátta, hogy az egyházi intézmények támogatására van szükségük, akkor látni kell azt is, hogy akár az önkormányzatok, akár a nonprofit szervezetek által üzemeltetett szociális intézmények is nehéz helyzetben vannak, rajtuk is segíteni kell.

Az LMP politikusa hozzátette, nem csak egyszeri tűzoltásra van szükség, hanem hosszútávú megoldásra. Éppen ezért Hohn szerint támogatni kell azokat a zöldberuházásokat, melyekkel ezek az intézmények tudják csökkenteni a rezsikiadásaikat, legyen az épületszigetelés, vagy napelemek telepítése. 

A kormánynak meg kell tennie a szükséges beruházásokat, máskülönben ezekből az intézményekből nagyon sokan kerülhetnek az utcára, ráadásul nem csak a rezsiválság, hanem az infláció is sújtja őket.

Hohn tud olyan helyről, ahol korábban havonta mintegy 1,2 millió forintot költöttek el alapvető élelmiszerekre, mely költés mostanra a duplájára nőtt. Ez tarthatatlan, és tűrhetetlen – véli az LMP szakszóvivője. Az LMP sürgeti, hogy mások is kapják meg azt a rendkívüli támogatást, amit az egyházi intézmények megkapnak.

Emellett a párt álláspontja szerint jövőre jelentős mértékben meg kell emelni a normatívákat, illetve olyan külön alapot kell létrehozni, ahol az intézmények pályázhatnak különböző zöld, költségcsökkentő beruházásokra. 

Fotó: Hohn Krisztina Facebook

Kapcsolódó cikkek