Ellenzék: Matolcsy őszinte mondatai gyakorlatilag a Fidesz őszödi beszédjének felelnek meg

Megosztás

Rés támadt a pajzson, a kormányzati propagandamédiának nagyon fel kell kötnie a nadrágját (megoldják majd, nem kell aggódnunk), hogy kimagyarázzák a Jegybank elnökének megsemmisítő szavait, amivel nyíltan és félreérthetetlenül a Fideszt, az elmúlt 12 év Orbán-kormányait és a kétharmados kormányzás alatti döntések sorozatát bírálta.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kimondta az áment a Fidesz eddig kormányzására, gazdaságpolitikájára. Igen, ezt nem egy ellenzéki “ballibsi”, vagy egy európai vezető mondta ki, hanem a fideszes jegybankelnök. Ő is Soros és Gyurcsány embere lenne? Olyan súlyos szavakat, kijelentéseket mondott hétfőn a Parlamentben, hogy például a szocializmusba nem érdemes visszamenni.

Íme legsúlyosabb kijelentései:

“Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van.”

“Az EU-ban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után.”

„Sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban.”

“Megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja és ez sokba kerül. Az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, és azonnal ki kell vezetni ezeket.”

“Az infláció nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.”

“2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után pedig rossz döntéseket hozott a kormány.”

“Magyarország a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa.”

“Magyarországon az EU-ban hátulról a 4. termelékenységi szint. A második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz – ez az a szint, amit ellenzékben elítéltünk.”

“Jövőre 15-18% lesz az infláció.”

„Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt.”

Aláhúzta, hogy elképesztően súlyos mondatok ezek, melyek zárójelbe teszik a Fidesz elmúlt egy évtizedes gazdaságpolitikáját és az arról szóló győzelmi jelentéseket. Szerinte nem túlzás azt állítani, hogy ez a Fidesz-kormány őszödi beszéde.

Mindenesetre most a kormánypropagandának alaposan fel kell turbóznia magát, hogy ezeket a kijelentéseket elfeledtesse az emberekkel. Kerül, amibe kerül.

Íme Hadházy Ákos reakciója a Facebookról:

Meglepő helyről kapott nagyon kemény kritikát a kormány gazdaságpolitikája, és Matolcsy György aztán tudja, hiszen részese volt annak az ámokfutásnak, ami elvezetett a jelenlegi „válságközeli” helyzethez. A legérdekesebb ebben az egész őszinteségi rohamban az, hogy a propaganda állításával szemben természetesen nem a „háborús infláció” meg „elhibázott brüsszeli szankciók” okozták a bajt, hanem a kormány hibás döntései. Az infláció 2021 második felében kezdett megugrani, amikor még nem volt háború és nem voltak szankciók. Az oka az energiaárak emelkedése (Putyin már akkor elkezdte elzárni a gázcsapot), az eltékozolt fideszes évtized miatt alacsony hatékonysággal működő gazdaság és a forint árfolyamának mélyrepülése volt (utóbbiban van felelőssége a jegybankelnöknek is, de ez most mellékszál).
Matolcsy mai megszólalása – túlzás nélkül a magyar gazdaságpolitika őszödi beszéde – egy hajszálrepedés a propaganda által felépített alternatív valóságon. Nyilván a széles tömegek nem arra figyelnek, hogy mit mond az MNB elnöke egy parlamenti bizottságban, de itt az alkalom, hogy mi elmondjuk nekik: a kormány hazudik, a helyzet nagyon rossz és nem, nem Brüsszel miatt!
A nagy őszinteség feletti öröm mellett viszont egészen szomorú belegondolni abba a nemzeti tragédiába, hogy 16 év alatt megtettünk egy kört és pont ugyanott tartunk, mint 2006-ban.
Ui.: Egyáltalán nem lennék meglepve, ha Matolcsy lenne az első fideszes nagykutya, akit korrupció miatt elvisznek. Nem hiszem -sőt-, hogy érdemtelenül tennék, de az ilyen rendszerekben így szoktak válogatni a példastatuálás sorrendjében.

Kapcsolódó cikkek