Valóban a 3000 milliárdos EU-s támogatás befagyasztását javasolják, a korrupció és a “nem független” bíróságok a fő gond

Megosztás

A javaslatot a civil szervezetek üdvözlik, mivel úgy érzik, így még javítható az elveszett jogállamiság Magyarországon, a pénzek pedig egyelőre nem vesztek el véglegesen, csak Orbánék kaptak egy újabb intőt Európától.

A K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság és a Transparency International (TI) Magyarország közös nyilatkozatban reagált az Európai Bizottság döntésére, miután a szervezet szerdán 3000 milliárd forint EU-s forrás felfüggesztését javasolta.

Valós és hiteles jogállamisági és korrupcióellenes lépések nélkül nem jut uniós pénzekhez Magyarország a civil szervezetek szerint, jó hír azonban, hogy sem a kohéziós alapból befagyasztott pénzekből, sem pedig helyreállítási alap forrásaiból egyetlen euró sem veszett még el véglegesen.

Szerintük a Bizottság javaslata méltányos és Magyarország érdekeit szolgálja, hiszen csak akkor jutunk hozzá az összes forráshoz, ha biztosítva lesz az igazságszolgáltatás függetlensége és teljesülnek a feltételül támasztott korrupcióellenes intézkedések.

Azt is fontosnak tartják, hogy a jövőben ezt folyamatosan ellenőrizni is lehessen, hogy a későbbiekben is betartják-e a szabályokat Orbánék. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek