Ismét tüntetnek a tanárokért a Kossuth téren – lehet bármilyen eredménye?

Megosztás

Ez már a sokadik tiltakozás a közoktatás fenntarthatatlan és jelenleg is borzalmasan (nem) működő rendszere ellen. Lassan egy éve kezdődött már, de semmi foganatja nem volt eddig a kormány részéről.

A hittant oktatók már kaptak egy jelentős fizetésemelést a héten, a normál tárgyakat tanítók azonban, a már megszokott módon semmit. A tömeg a Belügyminisztériumtól a Parlament elé vonult.

Újabb megmozdulást szervezett a Pedagógusok Szakszervezete és a noÁr mozgalom szombatra, a tüntetők délután három óra előtt a Széchényi téren gyülekeztek, ahol a program szerint egy petíciót adtak át Pintér Sándor részére. Előzetesen tizenhárom ezren jelezték, hogy részt vesznek a „Valódi nemzeti konzultációt az oktatásért” elnevezésű megmozduláson, tudósítónk szerint végül körülbelül kétezren mentek el, a Kossuth tér középső része megtelt.

Az elmúlt hónapok pedagógusmegmozdulásain megszokott “Nincs tanár, nincs jövő“, “Ne rúgjátok ki a tanárainkat” és “Fizessétek ki a tanárainkat” rigmusokat skandálva vonultak a résztvevők a Kossuth térre az Akadémia utcán, többen rajzoltak a tenyerükre bekarikázott felkiáltójelet, a szimbólum sok transzparensen is feltűnt.

A tanárszakma elöregedését ábrázolta egy személyes példával Széplábi Bori énekesnő: mint elmondta, gyermekei ugyanabba az iskolába járnak, ahova korábban ő is és ugyanazok a tanárok tanítják őket. “Megható történet, igaz?” – tette fel a költői kérdést, majd gyorsan meg is válaszolta azzal, hogy kicsit sem, a pedagógusszakma tragédijája az, hogy harminc évvel később is ugyanazok dolgoznak az iskolában ahelyett, hogy nyugdíjba tudnának menni.

Szeptember óta számos kiállással próbálják felhívni a figyelmet a tanárok, diákok, szülők, szakszervezetek és támogatók: a sztrájk és polgári engedetlenség mellett szerveztek élőláncokat, tüntetéseket és elfoglalták a Margit-hidat. November 7-én Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár tárgyalt a PSZ és a PDSZ képviselőivel, akik a megbeszélés után elmondták, nem jutottak érdemi eredményre, így folytatják a tiltakozássorozatot.

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek