Aktuális kérdés: milyen kályhát vegyünk?

Megosztás

Sokáig meleg ősznek örülhettünk, de beköszöntöttek a hidegebb napok, az energiaválság miatt pedig már eddig is sokan próbáltak szabadulni a gázfűtéstől és valamilyen más típusú kályhára váltani. De milyenre? Melyiknek mi a hátránya és mi az előnye?

Ha kicsit utánajártunk a dolognak, akkor nemcsak a költségek okozhatnak fejtörést, hanem az első döntés is, hogy egyáltalán milyen fűtőtestben gondolkodjunk? Első és legfontosabb, hogy tudjuk, mire is szeretnénk használni. Vannak olcsóbb és jóval drágább megoldások is. A részleteket a Greendex.hu írásából tudhatjuk meg.

Vaskályha

A legolcsóbb megoldás, ha beszerzünk egy lemezkályhát. Szinte bármelyik barkácsáruházban lehet kapni, és árban meg sem közelíti az épített cserépkályhát. Beüzemelése sem kíván különösebb fortélyt, hiszen ha már ki van építve a kémény, akkor csak rá kell csatlakoztatnunk, és már be is durranthatjuk.

Nem telik el sok idő a kasszától való távozás után, és már élvezhetjük is a melegét. Hátránya, hogy – mivel a fém kiváló hővezető – amint elaludt az utolsó darab brikett vagy fa, rendkívül hamar kihűl. Ezt orvosolhatjuk egy-két rátett téglával, de a hatékonyságát nem fogjuk sokkal növelni.

Sok belvárosi lakásban van hasonló kályha a mai napig.

Mobil cserép

Van egy köztes megoldás, ha nem akarunk szemmel jól látható összeget fordítani arra, hogy szétverjük a lakást, és építsünk bele egy cserépkályhát, de a fémnél jobbat szeretnénk. Ebben az esetben a vashoz képest egy kicsivel többet kell rááldoznunk, de az ára így is messze elmarad az építettétől: a mobil cserépkályha lesz a legjobb választás. Kell pár markos legény, hogy a helyére tegyük, de kialakítása miatt sokkal jobban tartja a hőt, mint az egyszerű lemez.

Épített cserép

A megtestesült tradíció, a formába öntött meleg, a ház közepe. Az utolsó elaludt parázs után is szinte napokig meleget adó alkotás, amelynek készítése megbecsült szakma. Napestig sorolhatnánk az előnyeit, egyetlen hátránya van csak: az ára. Nemcsak felépíteni, hanem a helyet kialakítani is borsos, főleg a mai építőipari árakkal. Ellenben ha olyat szeretnénk, amely generációkon át szolgál majd minket télen, ne is gondolkodjunk tovább!

Bármelyik mellett is tesszük le a voksunkat, mindig a biztonság legyen az első: füst- és szén-monoxid-érzékelő nélkül ne aludjunk úgy, hogy a kályha még dolgozik!

Kapcsolódó cikkek