Miskolcon is a kisebb garzon, panellakás a sláger, gyorsan elkelnek

Megosztás

Budapesten és a megyei jogú városokban ugyan lassult némileg az ingatlanpiac pörgése, de a kisméretű lakások alig egy hónap alatt új gazdára találnak.

A panel- vagy akár a téglaépítésű lakás Budapesten és a megyei jogú városokban gyorsan, 1-2 hónapon belül elkelnek. Míg Budapesten a panellakások az október óta eltelt másfél hónapban átlagosan 45 nap alatt gazdára találtak, addig a sor-, iker- és családi házaknál 115 nap kellett ehhez. A téglalakások pedig 82 nap után kerülnek új tulajdonoshoz – olvasható az ingatlan. com friss elemzésében.

A vidéki nagyvárosokban szintén a panelek állnak az élen, 59 napos eladási idővel. Az ottani téglalakásoknak majdnem három hónapra, a házaknak pedig 130 napra van szükségük, hogy vevőre találjanak. A községek eladó házait átlagosan 117 nap alatt lehet eladni.

A lakáspiacon is érzékelhető a bizonytalanság, amely részben a lassuló gazdasági növekedéssel, a magas inflációval és a háztartások kiadásainak növekedésével magyarázható. Mérséklődött a vásárlóerő, ami visszafogja a lakáspiaci dinamikát.

A kisebb alapterületű, így a 40 négyzetméternél kisebb panel és téglaépítésű garzonlakások nagyon gyorsan elkelnek Budapesten és a nagyvárosokban, mindössze 36 napot töltenek a piacon. „Egyrészt az alapterület miatt ezek olcsónak mondhatóak, valamint a befektetési célú vásárlók számára is ezek a legvonzóbbak” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. (via Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek