Brüsszel elégedetlen a magyar kormány jogállami vállalásainak teljesítésével

Megosztás

Úgy tűnik, hogy az EU is átlát azokon a látszatintézkedéseken, amellyel a korrupció ellen “kíván fellépni” a magyar kormány. Ez egyelőre édeskevés ahhoz, hogy az uniós pénzeket ismét megkaphassuk.

A magyar kormány szeptember elején megállapodott az Európai Bizottsággal, hogy teljesít 17 jogállamisági követelményt, hogy ne veszítse el az EU-s támogatások egy igen jelentős részét.

A vállalásokra a Bizottság az úgynevezett feltételességi mechanizmuson keresztül tudta rákényszeríteni az Orbán-kormányt. A mechanizmus elindítását az áprilisi magyar parlamenti választás másnapján jelentette be Ursula von der Leyen bizottsági elnök. A mechanizmust akkor lehet elindítani, ha egy tagállamban veszélybe kerülnek az EU-s pénzek a jogállamisági keretek gyengesége miatt – azaz ahol elnézi az állam, hogy ellopják a pénzt. Eddig csak Magyarországgal szemben indult ilyen eljárás az EU-ban.

A magyar kormány előbb vitatta, hogy itt bármi baj lenne a jogállamisággal, majd ahogy a magyar gazdaság megrogyni látszott, egyre engedékenyebb lett. A 17 követelményt most szombatig kellene teljesítenie a magyar kormánynak.

Bloomberg azonban arról számolt be csütörtökön, hogy a biztosok következő ülésének napirendjére nem került fel a magyar vállalások elbírálása, pedig általános várakozás volt, hogy november 22-én állást foglalnak, teljesült-e a 17 feltétel, ami a mechanizmus leállításához kellene.

A 444.hu több forrásból szintén úgy értesült, hogy várhatóan inkább csak november 30-án foglalnak állást a biztosok a magyar ügyben. Lehet, hogy még finomításokat várnak a magyar kormánytól, lehet hogy még nem tudták eldönteni, hogy elégedettek-e, lehet, hogy ez politikai nyomás a magyar kormány felé, erről legfeljebb feltételezéseket hallottunk.

Mindenesetre a pénzügyminiszterek december 6-án ülnek össze, és ha a magyar kormány sok pénzt akar látni az EU-tól, akkor nekik még idén jóvá kellene hagyniuk a magyar újjáépítési tervet. A mostani menetrend szerint ez lesz a testület idei utolsó találkozója.

A magyar kormány gondjait tovább növeli, hogy az EP négy, magyar ügyekkel foglalkozó képviselője már át is nézte a 17 vállalást, és arra jutottak, hogy a magyar kormány intézkedései elégtelenek.

A négy képviselő a néppárti, a szocialista, a liberális és a zöld frakciókat képviseli, amelyek együtt többségben vannak. Az EP ugyan jogilag nem tudja megakadályozni a magyarok pénzének kifizetését, illetve a mechanizmus leállítását, de fontos politikai jelzés a Bizottság és a Tanács felé, hogy a képviselők többsége szerint a magyar kormány nem hajtotta végre a megígért vállalásokat. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek