Kezdődnek a nagyobb bajok: a jövő héttől a MOL nem szállít üzemanyagot a kisebb kutaknak

Megosztás

Sem benzint, sem gázolajat nem kapnak néhány nap múlva már a kisebb üzemanyagtöltő állomások. A MOL az ellátás biztonságának fenntartásával indokolja a döntést. Indulnak a nagyobb bajok.

Nem szállít sem benzint, sem gázolajat jövő héttől a Mol azoknak a kis benzinkutaknak, amikkel idén tavasszal, a benzinár-stop bevezetése után kötöttek szerződést – értesült az RTL Híradó. A Mol a döntést az ellátásbiztonság fenntartásával indokolta.

Közölték: a korlátozás átmeneti, de határozatlan időre szól.

A lenti levelet kapták ma délután azok a kutak, akik idén kötöttek szerződést a MOL-al.

Elszomorító! Ez 230 céget érint, várhatóan ezeken a kutakon teljesen lefogy jövő héten az üzemanyag, azért mert a MOL nem szolgálja ki Őket!

Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint a Mol döntése azt jelenti, hogy Magyarországon beszakadt a biztonságos üzemanyagellátás. Egri arról beszélt, hogy a magyar kőolajtartalék 34 napra elég, az üzemanyagtartalék harminc napra, vagyis a törvényben előírt kilencven napnál rövidebb időre biztosított csupán az ellátás.

A döntés miatt Egri szerint 4-500 benzinkút eshet ki a rendszerből. Ez attól nagy probléma, mert ezek a kutak a magyar ellátás harminc százalékát adták. A Mol viszont állítja: a szállítások felfüggesztése az összes hazai kút tíz százalékát érinti csupán. Egri Gábor állítja: sorban állásokra, hosszú várakozási időkre kell számítani, szerinte pedig az egész helyzet a kormány által bevezetett benzinár-stopnak „köszönhető”.

Portfolio azt írja, a Moltól ők úgy értesültek, hogy az üzemanyagellátás felfüggesztését hetente fogja felülvizsgálni az olajvállalat. A Mol kiküldött levelében azt írja, hogy a vállalatnak a régió energiaellátásában van kiemelt stratégiai szerepe, így felelősek azért, hogy biztosítani tudják az ország működéséhez szükséges üzemanyag-mennyiséget. A jelenlegi helyzetben értékelésük szerint az országos ellátási szempontokat kell előtérbe helyezniük, ezért van szükség az átmeneti korlátozásra.

Kapcsolódó cikkek