Semmi meglepetés: teljesen kitérő választ adott a fideszes EP-képviselő a bombás plakátos kérdésekre

Megosztás

Egyre nehezebb dolga van a kormánypárti képviselőknek határainkon belül és túl is, hogy egyszerre vágódjon be Brüsszelnél, hogy az EU végre folyósítsa a milliárdokat és egyszerre megfeleljen a hazai választók számára mutatott képnek is, miszerint mindenért Brüsszel a hibás. Íme egy ékes példa az ellentmondásokra.

A legutóbbi uniós csúcstalálkozó eredményeiről vitázott szerdán délután az Európai Parlament plenáris ülése. Ezen felszólalt Gál Kinga fideszes képviselő is, aki azt mondta, hogy a magas energiaárak és infláció miatt “semmilyen uniós intézkedést ne hozzunk, ami ront a helyzeten”. Hozzátette, hogy egyes tagállamok energiakitettsége különböző, ezért “bármilyen újabb szankció a háború vége helyett az európai gazdaság összeomlását eredményezheti”. Gál Kinga végül megemlítette, hogy ideológiai okokból tagállamokat különböztetnek meg és felszólította az Európai Bizottságot, hogy végre tegye lehetővé Magyarország és Lengyelország számára, hogy hozzáférjenek az uniós helyreállítási forrásokhoz.

A felszólalás után Michalea Sojdrová, cseh európai néppárti képviselő kért szót, aki egyébként kifejezetten jó viszonyt ápolt a fideszes politikusokkal, amikor a magyar kormánypárt még tagja volt a Néppárt frakciójának. Sőt, Sojdrová rendkívül sajnálta, hogy végül a Fidesz a kilépés mellett döntött. A cseh politikus úgynevezett “kékkártyás” kérdést tett fel, ami egy spontán lehetőség, bármelyik felszólalóhoz lehet intézni a beszéde után. Egy rövid kérdésre és egy rövid válaszra van lehetőség. Sojdrová múlt héten Budapesten járt, mert tagja volt annak az EP-delegációnak, amely a magyar oktatási-kulturális állapotokat térképezte fel. Azonban megdöbbenten szembesült a bombás plakátkampánnyal, ezért ezt kérdezte Gál Kingától:

Ön szerint valóban a szankciók okozzák a kárt, vagy az ukrajnai orosz agresszió okozza ezeket? Nagyon sajnálom, hogy sokszor összekeverik a következményeket és az okokat.

Gál Kinga az alábbi spontán választ adta, szó szerint leírtuk:

“Magyarország az az ország, ahol ha olyan kérdések merülnek fel, amelyek érintik az emberek mindennapi életét, és gyakorlatilag az egész magyar gazdaságot, akkor megkérdezzük az emberek véleményét. És ez a nemzeti konzultáció, ahogy mi otthon hívjuk, ez arról szól, hogy kíváncsiak vagyunk, hogy mit gondolnak az energiaszankciókról a magyar polgárok. Szerintem ezt számos országban meg lehetne tenni az Unió tagállamaiban.” (via Hvg)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek