Üzemanyag: hamarosan jöhet a növekvő mértékű, napi szintű mennyiségi korlátozás

Megosztás

A független benzinkutak továbbra is csak ígéreteket kapnak a kormánytól, valódi támogatást semmit. Ilyen mértékű, rájuk kényszerített veszteségnél pedig már a vállalkozás puszta léte kerül veszélybe. Így nekik is különböző lépéseket kell foganatosítaniuk.

Továbbra is nehéz helyzetben vannak a független benzinkutasok az őket tömörítő szervezet közleménye szerint. Úgy fogalmaztak: a Független Benzinkutak Szövetségének tagsága a legutóbbi gyűlésén sajnálattal állapította meg, hogy „a kormányzat ígérete a kifizetések augusztus végéig történő teljesítéséről álom maradt. Annak ellenére, hogy szeptember és október hónap folyamán történtek kifizetések, a mai napon még jelentős számban vannak olyan tagjaink, akik még mindig nem kaptak semmit.”

Ahogy korábban megírtuk, a kormány korábban az eredeti, június végi határidő helyett szeptember végéig ígérte támogatni a kisbenzinkutakat annak érdekében, hogy ne okozzon nekik túl nagy veszteséget az üzemanyagok hatósági áron való értékesítése.

A szövetség azt is jelezte, hogy a negyedik negyedévre vonatkozóan még döntés sem született a támogatás mértékéről, a kifizetés módjáról, határidejéről, felelőséről, a szükséges pénzügyi keret rendelkezésre állásáról.

A támogatás hiánya miatt – írták – csak úgy tudják fedezni a literenként 480 forintos nagykereskedelmi áron beszerezhető és ugyancsak 480 forintos kiskereskedelmi áron eladható üzemanyagon keletkező rezsiköltségeket, beleértve az államnak fizetendő extraprofitadót, „hogy napról napra kevesebb árut vásárolunk, és az így felszabaduló forgóeszközöket feléljük”.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a folyamat természetes következménye a hatósági áras termékek kifogyása lesz. A készlethiányt pedig csak úgy lehet egyensúlyba hozni a szabályozás által ránk erőltetett kényszerű nyitvatartással, ha egyre növekvő mértékű, napi szintű mennyiségi korlátozást vezetünk be”

– magyarázták.

Arra is kitértek, hogy a kormány eddig öt alkalommal foglalta rendeletbe az üzemanyagokra vonatkozó ársapka kivezetésének időpontját, amit négy alkalommal megváltoztatott. „Szeretnénk, ha a meghirdetett ötödik dátum már valós lenne. Tartalékaink már régen nincsenek, veszteségeink közelítik, el is érhetik a 100 milliárd forintot” – írták.

Arról is beszámoltak, hogy a helyzetük, elégtelen ellátásuk az ünnepi hosszú hétvége elmúltával sem változott. „Kérjük vásárlóink megértését és türelmét, de a képlet egyszerű: a meg sem kapott pénzből meg sem vett áruval senkit sem tudunk kiszolgálni – viszont nyitva lenni kötelező.” (via Hvg)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek