Segítségadás a miskolciaknak: önkéntes energetikai tanácsadás

Megosztás

A szakemberek önként vállalták, hogy segítenek a helyi lakosoknak, hogyan csökkenthetik kiadásaikat a magas rezsi beköszöntével.

A Gondoskodó Miskolc Program részeként hirdette meg a miskolci önkormányzat a tanácsadást. Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Az egyik önkéntes tanácsadó Szabó Zoltán villamos- és gépészmérnök, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az energetikai szektorban. Elmondása szerint „sokféle ember létezik, akiknek sokféle problémája van, ezekre pedig sokféle megoldást találhatunk”. Innen jött az egyedi tanácsadások ötlete azzal a felütéssel, hogy a cél deklaráltan nem „minden probléma megoldása”. A szakemberek meghallgatják azokat a miskolciakat és egyedi esetüket, akik úgy döntenek, hogy igénybe veszik a segítségüket, majd közösen igyekeznek beazonosítani azokat a pontokat, amelyek beavatkozást igényelnek. „Triázst” készítenek, azaz súlyosság szerint rangsorolják a problémákat. „Megmutatjuk az irányt, amerre érdemes elindulni” – foglalta össze a tevékenységet Szabó Zoltán, aki azt is hozzátette, hogy azért vállalták társával önkéntesen a tanácsadást, mert „nekem ez néhány délutánomba kerül, míg másnak lehet, hogy sokat tudok segíteni”.

Bár most éppen a Gondoskodó Miskolc Program égisze alatt fut az energetikai tanácsadás a jelenlegi krízishez kapcsolódóan, az ötlet korábban felmerült. A 2021-es közösségi gyűlés során a résztvevő miskolciak fogalmazták meg az igényt – emlékeztetett Varga Andrea alpolgármester.

„Egyértelműen látszott, hogy nagyon erős az igény az olyan típusú segítségnyújtásra, ami a nulladik lépésben segít: azonosítani a problémát és hova lehet fordulni vele. Mi a konkrét tervezés előtti fázist biztosítjuk. Az induláshoz szükséges közös gondolkodást” – írta körül az energetikai tanácsadás célját az alpolgármester.

További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek