Elképesztő világrekord: két kilométer hosszú vonat szelte át Svájcot – videó

Megosztás

Most megtekinthetjük a világ leghosszabb személyvonatát. Oka is volt a különleges eseménynek.

Rhétai Vasút (RhB) szombaton egy közel két kilométer hosszú vonatszerelvényt – és ezzel a világ leghosszabb személyvonatát – zakatoltatta át a graubündeni Albula-völgyön. A vonatnak sikerült a közel 25 kilométeres távot megtennie, így ez egyben új világrekordot is jelent.

A 3000 tonnás vonatszerelvény az eredetileg tervezett 14:00 helyett végül (jó vonatos szokás szerint) jókora késéssel indult, hogy 46 perc alatt 800 méter szintemelkedést maga mögött tudva, két alagúton és néhány szerpentinen keresztül szombaton 15:55-kor megérkezzen a célállomásra. Az eseményt itt lehet visszanézni, már maguk a tájak is fantasztikusak:

Längster Reisezug der Welt: Gelingt der Weltrekordversuch der Rhätischen Bahn?

Mehr Infos zu diesem Spektakel: https://bit.ly/3U3r0xY Verbreitung / Nutzungsbedingungen für das Live-Signal: Keine Ausstrahlung/Streaming in der Schweiz. Nutzung für Ingest und redaktionelle Verwendung von Highlight-Clips im Anschluss erlaubt. Nutzung jeglichen Materials nur mit Quellenangabe “Blick TV”. Broadcasting / terms of use for the live signal: No live broadcast/streaming in Switzerland (ingest and use of clips after the event granted).

A vonatozás szerelmeseinek bizonyára sokat mond, hogy a szerelvény 100 vagonból állt, hossza összesen 1910 méter. A bámulatos vonatszörnyet hét masiniszta vezette, munkájukat 21 technikus segítette. Hogy semmiképp ne legyen baj, a személyvonat mindössze 30-35 kilométeres sebességgel hajtott.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért?

Nos, a világrekord-kísérlet apropója az, hogy idén ünnepli 175. születésnapját a svájci vasút. A helyszínen összegyűlt számtalan politikus és iparági szereplő nem győzte hangsúlyozni, milyen jótékony hatással lehet egy ilyen esemény a turizmusra.

Ráadásul ha a rekordkísérlet sikeres lesz (és az lett), a rekordot be is jegyzik a Guinness Rekordok Könyvébe. A Märklin modellvasutakat gyártó cég ígéretet tett rá, hogy legyártja és forgalmazni fogja a világrekorder szerelvényt.

Vannak, akik negatívan fogadták, felesleges dolognak tartják a világcsúcs megdöntését. (via Telex)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek