“Tiborcz bankjához irányítják kötelezően a diákhiteleket?”

Megosztás

Egy kormányrendelet tervezete szerint 2023 nyarától már csak egy meghatározott bankhoz folyósítanák a diákhiteleket. Egyre többen azt is tudni vélni, vajon melyik bank lehet a szerencsés kedvezményezett.

Jelentős változtatást tervez a kormány a diákhitelezésben. Egy kormányrendelet tervezete szerint – ami itt olvasható pdf-ben – 2023. július 1-jétől csak annak folyósítanak a szabad felhasználású „Diákhitel 1” hitelből, aki egy meghatározott banknál nyit számlát.

Hogy melyik lesz ez a bank, azt nem tudni, a rendelettervezet szerint „a Diákhitel szervezet által négy évente lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében” választják majd ki azt a „pénzforgalmi szolgáltatót”. A rendelet ugyanakkor azt előírná, hogy a folyószámlának kedvezményes tarifájúnak kell lennie. Így szól a vonatkozó rész:

„A szabad felhasználású hitel folyósításának feltétele, hogy a hallgató kedvezményes fizetési számlát nyisson és tartson fenn a Diákhitel szervezet által négy évente lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott pénzforgalmi szolgáltatónál”

A párbeszédes Tordai Bence, aki a rendelettervezetre felhívta a figyelmet, Facebook-posztjában ugyanakkor tudni véli, kinek szól a tervezett jogszabály, amivel a kormány kötelezővé tenné a diákhitelt felvevőknek, hogy egy adott banknál nyissanak számlát:

Bár a politikus nem támasztja alá a vélekedését – mivel a jogszabály még meg sem jelent, ami alapján a közbeszerzési eljárást kiírhatnák, ez nehéz is lenne –, tény, hogy van némi előzménye annak, hogy a Gránit bank „helyzetbe kerüljön”. Például a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozások kötelező kamarai hozzájárulását (évi 5000 forintot) ettől az évtől már a Gránit Banknál vezetett számlára utaltatja – ezt a döntés pár nappal azután tették közzé, hogy Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István megvette a bankot. (Telex)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek