A Fidesz-közeli erdélyi nyomtatott sajtó zömét is bezárják

Megosztás

A lapok kiadását december végén fejezik be, jelenleg erre sincs pénz.

December végén bezárják a Fidesz-közeli erdélyi magyar nyomtatott sajtó nagy részét – írja a Magyar Hang.

A lap arról számolt be, hogy megszűnik a Krónika, a Székelyhon és a Székely Hírmondó napilapok, a Heti Hirdető heti-, valamint a Nőileg havilap is. Szerda este jelent meg egy közlemény a Székelyhon.ro portálon, amiben azt írták, hogy „a nehéz gazdasági helyzet és annak valószínűsíthetően hosszabb távú fennmaradása arra kényszerít bennünket, hogy a tevékenységeinket átszervezzük az év végéig. A legészszerűbb döntés ebben a helyzetben, hogy 2022. december 30-tól felfüggesztjük a nyomtatott lapok kiadását, a lapterjesztést és kézbesítést, valamint a lapkereskedelmet”.

A Fidesz az elmúlt években kezdte el felvásárolni az erdélyi magyar médiát, Demeter Szilárd nyíltan beszélt arról az Erdélyi Átlátszónak 2018 januárjában, hogy ő lobbizta ki a pénzt a felvásárlásokat intéző Erdélyi Médiatér Egyesületnek. Eddig komoly pénzt pumpáltak az erdélyi médiába, 2021-ben az Átlátszó azt írta, hogy három és fél év alatt, tavaly június végéig 7,45 milliárd forint támogatást kapott a magyar kormánytól az egyesület.

A Magyar Hang szerint az utóbbi hetekben-hónapokban a szakmán belül olyan hírek röppentek fel, hogy akadozik a Budapestről megígért támogatás. (via Hvg)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek