Kiakadt a napelemszövetség Gulyásra: A kormány döntései és irányvonala több ezer munkahely megszűnését jelentik

Megosztás

Több száz vállalkozás és több ezer munkahely megszűnése felé rohan az ország a Fidesz-kormány jelenlegi irányvonalával. A mostani döntéseknek köszönhetően ugyanis Orbánék teljesen értelmetlenné teszik az új lakossági napelemes rendszerek telepítését. Hátra megyünk, nem előre.

Nincs változás, a kormány kitart a napelemeket illető új lépése mellett, mely szerint az új telepítésű, háztartási méretű naperőművek hálózati visszatáplálását átmenetileg megszüntetik. Gulyás Gergely pedig a szombati Kormányinfón megerősítette, hogy hétfőn jelenhet meg a kormányrendelet a napelemek szabályozásáról, az igények bejelentésére pedig október 31-ig.

Mivel most még rendeleti szövegre nem, csak Gulyás szavaira lehet reagálni, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség közleményben fordult a miniszterhez. Azt írják, szomorúan fogadták Gulyás új bejelentését, mert ezzel az iránnyal hatalmas lehetőséget halaszt el a kormány és hazánk évtizedes lemaradását a napelemes piacon tovább fokozza.

A szövetség felemlegeti, hogy EU-s szinten utolsók vagyunk villamosenergia-termelésben, közel 40 százalék az importunk, amit jelenleg brutális áron szerzünk be 200-400 forint per kilowattóra áron. Ennek szerintük az oka, hogy sokkal nagyobb a kereslet mint a kínálat, a hazai termelés.

Ez rövidlátó és szakmai alapokat háttérbe szorító energiapolitika

-írják. Nekik úgy tűnik, azon dolgozik a jogalkotó, hogyan tudja gátolni, visszafogni a napelemes rendszerek terjedését, arra fordíttat a fejlesztőkkel tetemes forrásokat – egész Európában egyedülálló módon-, hogy visszatáplálás-mentes napelem-rendszereket építsenek.

A szövetség felsorolja, mi a problémája:

  • Az elmúlt évtizedben rendre elmaradtak a szükséges hálózati fejlesztések, pedig minden szakmai fórumon folyamatosan hangoztatták a szakemberek ennek jelentőségét. Van olyan akkus energiatározó projekt ami már 5 éve húzódik, holott néhány hónap alatt fel lehetne építeni.
  • 50 kW felett is sikerült megállítani a KKV szektor napelemes beruházási kedvét, egy indokolatlan nagyságú akkus energiatárolók kötelezettségével és egy olyan szabályozási előírással amit a rendszerirányító csak évek múltán fog kiépíteni. Az elképesztően magas villanyszámlák következtében ma zárnak be sorban a szállodák, vendéglátóhelyek, intézmények és gyártó üzemek. Tudomásuk szerint egy ismert hazai üveggyár is kénytelen leállítani a kemencéjét, amit már nem is lehet újra indítani többet, de naperőművet ő sem építhet. Ezek az intézkedések a vállalati szektor biztonságát és válságkezelését veszélyeztetik, pedig a vállalkozások napenergia beruházásai kiemelt fontosságúak.
  • A kereskedelmi erőműveket is két éve blokkolják sikeresen – nem adnak csatlakozást a közcélú hálózatra, és előzetes információk szerint csak egy évtized múlva kapnak csatlakozási lehetőségek, ami rendkívül vészjósló.

A Napelemszövetség szerint a mai bejelentés következtében, ha október 31-től valóban betiltják az új HMKE naperőművek visszatáplálási lehetőségét,

teljesen értelmét vesztik az új lakossági napelemes rendszerek telepítései, még akkumulátoros energiatározóval együtt is.

A szövetség közleményében úgy véli,

fél éven belül be fog zárni több száz vállalkozás és több ezer ember veszíti el munkahelyét a napelemes szektorban is. (Hvg)

Természetesen ismét a szankciók és Brüsszel a hibásak az ügyben Gulyás szerint, ráadásul (a magyarországi korrupció miatt) nem kapunk EU-s pénzt, pedig pont abból akarták volna a tanárok bérének rendezésén kívül ezt is fizetni. Sikeresen megállítottuk Brüsszelt, íme az eredmény.

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek