Kedden sztrájk lesz a Volánbusznál

Megosztás

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a Volánbusznál kedden délután. Tájékozódjunk a részletekről és reménykedjünk, hogy hamar megoldás születik.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett keddre a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Volánbusznál. Erről szerdán értesítették a vezérigazgatót, miután nem kaptak béremelési ajánlatot.

A Világgazdaság szerint a 14-től 16 óráig meghirdetett sztrájkban csak sofőrök vehetnek részt szabályosan, amivel a SZAKSZ nem ért egyet, és jogi eljárást fontolgat. A SZAKSZ 2000 taggal a második legnagyobb szakszervezet a Volánbusznál, a 6000 fős Közúti Közlekedési Szakszervezet nem csatlakozott a sztrájkhoz.

A Volánbusz közleménye szerint a sztrájkmenetrendhez képest több járat is indulhat, ha a sofőrök felveszik a munkát. A SZAKSZ azt kérte a munkavállalóktól, ne hagyják cserben a kollégáikat, jelezzék sztrájkkal az elégedetlenségüket.

A menetrendi változásokat legkésőbb két nappal a sztrájk előtt közzéteszi a cég.

FRISSÍTÉS:
A Volánbusz Zrt. az alábbi levelet küldte a téves információk kiiagíztásának céljából:

„A sajtóban megjelentek olyan híresztelések, amelyek azt sugallják, hogy a 2022. október 25-ére meghirdetett figyelmeztető sztrájk során a Volánbusz korlátozza egyes munkakörökben dolgozó munkavállalók munkabeszüntetéshez való jogát. Az igazság azonban az, hogy a még elégséges szolgáltatás fenntartása érdekében társaságunk a figyelmeztető sztrájk idején is a vonatkozó jogszabályok szerint jár el.  A Volánbusz álláspontja szerint a sztrájkban való részvétel minden munkavállaló szabad elhatározásán alapuló jog, így nem értelmezhető a sztrájkjog munkakörönként történő vizsgálata. Ennek megfelelően a sztrájkot szervező érdekképviselettel 2022. október 21-én folytatott tárgyaláson sem kívántuk meghatározni az érintett munkaköröket. A figyelmeztető sztrájk ideje alatt azonban a VOLÁNBUSZ valamennyi érintett munkavállalójának törvényi kötelezettsége a még elégséges szolgáltatás biztosítása.”

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek