Megszólalt az egyik miskolci fürdőből elbocsátott alkalmazott: Vasárnap szóltak, hogy hétfőn jelenésünk van

Megosztás

Október 10-től, hétfőtől határozatlan ideig szünetelteti szolgáltatásait a Miskolctapolca Barlangfürdő és a Selyemréti Strandfürdő. Az Ellipsum Élményfürdő már október 3-tól bezárt, mert a fürdőkomplexum kivitelezője folytatja a korábban megkezdett garanciális javításokat, ott csak „átmenetileg” nem fogadnak vendégeket. Hogy a helyzet mennyire nehéz, azt mindennél jobban bizonyítja, hogy a fürdőket üzemeltető cég egyúttal a csoportos létszámcsökkentés szándékát is bejelentette a kormányhivatalnál, mely összesen 110 főt érint. Közülük szólaltattunk meg egy alkalmazottat.

A város a tagvállalatoknál ajánlott munkát az elbocsátásra kerülő dolgozóknak, a többieket pedig segítik abban, hogy minél hamarabb új állást találjanak – derül ki a Miskolci Fürdők Kft. közleményéből, ám a szűkszavú közleménynél sokkal drámaibb az a pár mondat, amellyel az egyik érintett kezdte a beszámolóját.

„Két hete, vasárnap szóltak, hogy hétfőn reggel meg kell jelenni reggel 8-ra a Barlangfürdőben. Nem kerteltek, rögtön a lényeggel kezdték: 59 ember ki van rúgva” – mondta a Borsod24 megkeresésére az egyik miskolci fürdőből elbocsátott alkalmazott. 

Az illető neve elhallgatását kérte, mivel szóban figyelmeztettek minden felmondással érintett dolgozót, hogy a sajtónak az üggyel kapcsolatban tilos nyilatkozni.

A férfi elmondta, hogy most az egy hónapos felmondási időt töltik, ez idő alatt pedig ugyanúgy be kell járni a már zárva tartó fürdőbe.

„Nem tudjuk még, hogy mihez kezdünk ezután” – válaszolta interjúalanyunk arra a kérdésünkre, hogy hol tudnak majd elhelyezkedni, mi lesz ezután.

„A cég próbál állásbörzéket szervezni, de ez nem jelent valódi segítséget. Én sok éven keresztül szakmunkás voltam, ehhez képest két állásajánlatot kaptam: elmehetek kórházi betegszállítónak, vagy a vadasparkba állatgondozónak. Eddig senkinek nem tudtak épkézláb munkát ajánlani” – tette hozzá szomorúan.

A férfi arról is beszélt, hogy az a szóbeszéd járja, hogy ez csak az első lépés volt, és a közeljövőben folytatódik a miskolci fürdőknél a leépítési hullám. Mindezzel együtt értetlenül állnak a helyzet előtt: az önkormányzat az energiaválsággal indokolta a 110 fő elbocsátását, miközben például a Selyemréti Strandfürdőben termálvízzel történik a fűtés, ami jóval költséghatékonyabb, mint a gázos megoldás.

Magyarázat azonban nincsen.

Az, hogy a város vagy a kormány, esetleg a háború, vagy Brüsszel a felelős a kialakult helyzetért, az elbocsájtott embereket nem érdekli. Mindenki azon dolgozik, hogy sikerüljön munkát találnia a közelgő válság előtt. 

Persze azzal a többség tisztában van, hogy ez nem lesz könnyű feladat…

Szerző: Czapkó Dorottya

Kapcsolódó cikkek