Bródy Jánost látta vendégül Miskolc

Megosztás

Az énekes-dalszerző ellátogatott Miskolcra, ahol egyébként a felmenői éltek.

A miskolci levéltárban indította pénteki napját Bródy János. Az énekes, zeneszerző egy teljes napot töltött a városban Fedor Vilmos, kultúráért felelős polgármesteri megbízott vendégeként. A levéltárban különböző dokumentumokkal, nyilvántartásokkal várták a művészt, akiről kiderült, miskolci gyökerei vannak. 
– Ez az 1858-as lakcímnyilvántartás gyakorlatilag egy névjegyzék Miskolc lakosairól. A 2778-as számú háznál található meg Bródy Dániel, felesége Bródy Rozália – mutatta Kis József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár igazgatója az okmányt Bródy Jánosnak, miszerint ükszülei még Miskolcon éltek. A Széchenyi utcáról nyíló egyik árkádos közben volt lakásuk, míg 1877-ben Budapestre nem költöztek az akkor már fiatal felnőtt Sámuellel, az énekes dédapjával. 

– A családom, a gyökereim miskolciak. Kétség kívül bizonyítást nyert – jelentette ki Bródy János. A levéltár igazgatója egy füzetet ajándékozott az énekesnek, amiben a felmenőiről szóló feljegyzéseket gyűjtötte össze. A levéltárban egy 1973-as dokumentum is előkerült, miszerint az Bródy János ellen eljárás indult egy miskolci koncertje után. 
– A rendezők engem kértek föl a vége felé, hogy köszönjem meg a közreműködőknek a jelenlétet, és én megköszöntem a rendfenntartóknak is, csak úgy tűnik, hogy olyan szavakat használtam, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy velem szemben kvázi egy ilyen koncepciós pert indítsanak – idézte fel az esetet a dalszerző. 

További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók. (Borítókép: Minap.hu)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek