A Korrupcióellenes Munkacsoportban részt venne a Transparency is – lehet erre bármi esélye?

Megosztás

Pedig egy ellenőrző testületben milyen fontos is lenne, ha nem kizárólag a kormánynak alárendelt emberek és szervezetek vennének részt. De az utóbbi 12 évben ez hazánkban kicsit sem divat, valamilyen kötődés kell a NER-hez, hogy semmilyen kellemetlen szituáció ne érhesse a Fideszt.

Az Európai Bizottság április 27-én megindította a kondicionalitási eljárást Magyarország ellen, ennek keretében szeptember 18-án az uniós támogatások egy részének felfüggesztését javasolta az Európai Tanácsnak. Hogy ezt korrigálja, a magyar kormány számos törvényjavaslatot nyújtott be, így a Korrupcióellenes Munkacsoport megalakítását is, melybe civilek jelentkezését várja.

A Transparency kifogásolja, hogy a kormány nem gondoskodott a törvényjavaslatok benyújtását megelőzően szakmai, társadalmi egyeztetésről. Részvételüket azonban nem zárják ki a Korrupcióellenes Munkacsoportban, viszont azt az alábbi feltételekhez szabják:

  • A munkacsoport ülésrendjének legyen nyilvános az elfogadása, vagy az érintettek előzetes véleményalkotását lehetővé téve törtjén.
  • A munkacsoport üléseit kötelező legyen összehívni, ha azt előre meghatározott civiltag kezdeményezi.
  • Lehetőség legyen az Integritási Hatóság eljárásának kezdeményezésére, és arra, hogy a munkacsoport magyarázatot kérjen az Integritási Hatóság egyedi ügyekben hozott döntéseivel kapcsolatban.
  • A Transparency International Magyarország fenntartja a nyilvánossághoz fordulás, valamint a kilépés jogát, amennyiben a munkacsoport működésével kapcsolatban súlyos aggályok merülnek fel, vagy a munkacsoport működésével párhuzamosan tovább romlik a korrupciós helyzet Magyarországon. (Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek