Miskolc önkormányzata több hivatali és kulturális intézményt is bezár télire, hogy csökkentsék a kiadásokat

Megosztás

A globális válság közepette minden önkormányzat szinte megoldhatatlan feladatokkal szembesül – egy ilyen helyzetben a helyhatóságok felelőssége még nagyobb, mint „békeidőben” – közölte Miskolc önkormányzata közleményében.

Mint írták, az önkormányzat feledata, hogy biztosítsa és megőrizze a város működőképességét egy olyan időszakban, amikor a rezsidíjak öt-, tíz-, tizenkétszeresükre drágultak.

Egy felelős és felelősségteljes város ilyen nehéz időkben magán kell, hogy kezdje a spórolást – írták.

Két telephely, a Széchenyi utca 107. szám, illetve a Petőfi utca 39. szám alatti éppen ezért átmenetileg nem fogad majd ügyfeleket, a dolgozók pedig átköltöznek a Városháza épületébe, a Városház tér 8. alá.

Úgy kalkuláltak, hogy az átszervezés eredményeként körülbelül 100 millió forintos rezsidíj-megtakarításra lehet számítani.

De itt nem álltak, meg ezzel együtt több kulturális intézményegységet is bezárnak átmenetileg a téli időszakra. Ezek a következők:

– A Miskolci Csodamalom Bábszínházban a kisebb előadások a kamaraterembe költöznek, rövidül a próbák és a világítópróbák ideje, több lesz a külső helyszínen megtartott előadás, decemberben a két ünnep között szünetelnek a matinék, az előadásokat pedig csak megfelelő számú közönség, legalább ötven fő esetén tartják meg, illetve átállnak az épület hőszivattyús fűtésére.

– Átmenetileg nem lesz látogatható a Lovagi Tornák Tere, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház, illetve a Vasgyári Közösségi Ház. A Görömbölyi Közösségi Házban kizárólag projektrendezvények megtartására lesz lehetőség.

– Október 21-től nem fogadnak olvasókat a miskolci fiókkönyvtárak – József Attila Könyvtár, Kaffka Margit Könyvtár, Lévay József Muzeális Könyvtár, Móra Ferenc Könyvtár, Petőfi Sándor Könyvtár, Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár, Tompa Mihály Könyvtár – dolgozóik a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban folytatják majd a munkát, nyári nyitva tartás mellett, valamint havi szinten két szombaton biztosítják a szolgáltatást. 

– A Herman Ottó Múzeum központi épülete továbbra is nyitva áll majd a látogatók előtt, az egyéb kiállítóterek – a Miskolci Galéria, a Thália-ház, Petró-ház, Feledy-ház, Pele-ház – működése átmenetileg szünetel majd.

Kapcsolódó cikkek