Csodaszép az új, lillafüredi, szabadtéri tanösvény

Megosztás

Megnyitották a Hétmérföldes Meseutat Lillafüreden. Ismerjük meg a mesék és természet világát.

Újabb látványossággal bővült, és még inkább mesébe illő hellyé vált Lillafüred: csütörtökön megnyitották ugyanis a Hétmérföldes Meseutat. A hét állomásból álló szabadtéri tanösvény elsődleges fókusza a mesék és a természet megismerése. A meseutat végigjárva a résztvevők meseházakat találnak, melyek tematikája egyedileg válogatott népmesékre épül – írja a Minap.hu. A tanösvény minden egyes állomása egy erdélyi fafaragó által elkészített, majd a Farkaskő Művésztelep Egyesület képzőművészei által kézzel festett egyedi, kicsi, kulccsal nyitható házikó. Az előre kijelölt útvonal hét ládáját sorra kinyitva meséket, és kapcsolódó elmélyítő játékokat, feladatokat, beszélgetésindító kérdéseket találnak a résztvevők, amik nem csak szórakoztatóak, hanem alkalmat adnak egymás jobb megismerésére is.

– Tősgyökeres miskolciként jó pár éve feltett szándékom és vágyam, hogy Miskolcot mesés várossá varázsoljam. Ennek egy óriási lépése az, hogy most Lillafüreden létrejött ez a meseút, ami a Mária sétányon és az Erzsébet sétányon vezet végig, a nyitóállomásnak a Medvetalp Bisztró ad helyet. Innen lehet elindulni és bejárni ezt a két és fél kilométeres, varázslatos utat – mondta a csütörtök délelőtti megnyitón Zámborszky Eszter, mesepedagógus, MeseErdő vezető, a Szávitri alapítvány elnöke, akinek régóta dédelgetett vágya volt, hogy Lillafüreden is létrejöhessen egy, a noszvajihoz hasonló tanösvény.

A Lillafüreden megvalósult új látványosságot Miskolc városa is üdvözölte, és örömmel támogatta annak létrejöttét. Fedor Vilmos polgármesteri megbízott emlékeit felidézve elmondta: kisgyermekkorában mindig ünnep volt, amikor a szülei hétvégén kirándulni hozták Lillafüredre. – Az egy miskolci gyereknek hatalmas csoda volt. Volt itt egy ház, amelyet körülölelt a Szinva patak, és a ház lakója vélhetően nagyon szerethette a gyerekeket. Fából különböző kis építményeket hozott létre, a víz erejével hajtotta a malmot, mozgatta az oda érkező játéktörpéket. Egészen különleges világ volt. Akkor nem volt bódésor, de mégis mesevilág volt nekünk, gyerekeknek. Szerintem az ország legszebb pontján vagyunk most. Ez a mi értékünk. Az a dolgunk, hogy vigyázzunk rá és minél több értékkel gyarapítsuk – fogalmazott Fedor Vilmos.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek