A strasbourgi bírósághoz fordulnak a pedagógusok

Megosztás

„A kormány rendeletileg úgy alakította a kötelező szabályokat, hogy lényegében még a tanulók se vegyék észre, ha tanáraik sztrájkolnának a jobb munkakörülményekért. A mostani polgári engedetlenségi akciójukba maga a kormány hajszolta bele a pedagógusokat” – írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

A kormány a járványhelyzetre hivatkozva február 11-én rendeletben határozta meg a minimálisan kötelező szabályokat. Vagyis arról döntött, hogy a gyerekfelügyeletet és bizonyos tanórákat sztrájk idején is meg kell tartani. A közlemény szerint a kormány egyoldalúan és visszaélve erőfölényével úgy alakította a szabályozást, hogy a szülők és gyerekek gyakorlatilag semmit se vehessenek észre a sztrájkból. Márpedig „az a sztrájk, amit nem érez meg a munkaadó (jelen esetben a kormány) és a társadalom, az nem sztrájk”. Pedig a sztrájk alapjog, amit az Emberi Jogok Európai Egyezménye is véd.

A PSZ és a PDSZ februárban az Alkotmánybírósághoz fordult, de a Fővárosi Törvényszék első fokon visszautasította a pedagógus szakszervezetek kérelmét. Mivel a szakszervezetek ezzel kimerítették az összes hazai jogorvoslatot, most a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ segítségével a strasbourgi bírósághoz fordultak.

A szakszervezetek január 31-re országos sztrájkot hirdettek, a kétórás munkabeszüntetést hosszú és eredménytelen tárgyalássorozat, egy bírósági döntés és napokon át tartó közleményháború előzte meg.

Szeptember elején a Tanítanék mozgalom gördülő polgári engedetlenséget hirdetett az iskolákban. Emiatt a tankerületek sorra kezdték fenyegetni a pedagógusokat, hogy ha részt vesznek a polgári engedetlenségi akciósorozatban, és nem tanítanak, akkor elveszíthetik munkájukat. A Herman Ottó Gmnázium igazgatóhelyettesét fel is mentették pozíciójából. Emiatt szeptember 12-én több iskola előtt élőlánccal tiltakoztak, melyekről mi is beszámoltunk. A Heman Gimnázium előtti élőláncról itt írtunk, a Földes Ferenc Gimnázium előttiről pedig itt. Az élőláncot követően kisebb tüntetés is kialakult a városban. Ezen tüntetés alkalmával készült az a videó is, amikor egy nyugdíjas férfi az ablákából vízzel önti le a diákokat. Az eset nagy felháborodást váltott ki mindenkiből. A tegnapi nap során Sebe-Gazdig Judit feljelentést is tett az ügyben.

Related posts