Autópálya-matrica érvényességének lekérdezése egyszerűen

Megosztás

Manapság már nagyon egyszerű az autópálya-matrica érvényességének lekérdezése. Ehhez nincs is másra szükségünk, csak internetelérésre, és persze tudnunk kell, hogy hol kell keresni ezt az információt. Nézzük is meg, hogy hol és hogyan tudjuk a legegyszerűbben elvégezni ezt a lekérdezést.

Autópálya-matrica érvényességének lekérdezése online

Egyszerű dolgunk van, mivel csak fel kell keresni az Autopalyamatrica.hu oldalt, ahol pillanatok alatt megtörténhet a matrica érvényesség lekérdezés. Pár adat megadását követően máris megkapjuk az eredményt.

Csak meg kell adnunk az e-mail-címünket, ahova megkapjuk majd a matricánk típusát és érvényességi időpontját. Szükség lesz még a forgalmi rendszám megadására és a felségjel kiválasztására is. Majd még el kell fogadnunk az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi nyilatkozatot, és már nyomhatunk is a Lekérdezés gombra. Ezt követően a megadott e-mail-címünkre már meg is kapjuk az eredményt.

Fontos információk a lekérdezés eredményéről

A legegyszerűbben a fenti lekérdezés segítségével juthatunk hozzá egy meglévő matricánkkal kapcsolatos információkhoz. Azonban vannak olyan esetek, amikor nem lesz pontos az információ, amit kapunk. Nézzük meg, hogy melyek ezek.

Fontos, hogy csak azokat az e-matricákat tudjuk így lekérdezni, melyeket a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatánál online vagy SMS-ben vásároltuk.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.-n keresztül vásárolt matricák szintén nem kérdezhetőek le. Ez vonatkozik a weboldalukon, értékesítési pontjaikon, ügyfélszolgálataikon vásároltakra. De a viszonteladó partnereiknél (pl. benzinkutaknál, utazási irodáknál) megvásárolt matricák sem kérdezhetőek le ezen a felületen. Ha így vásároltunk úthasználati jogosultságot, akkor a NÚSZ Zrt. telefonos vagy személyes ügyfélszolgálati elérhetőségén érdemes róla érdeklődni.

Fontos még azt is tudni, hogy mikor nem frissül a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. adatbázisa. Ha a NÚSZ Zrt.-nél lett kezdeményezve és végrehajtva bármilyen utólagos módosítás az e-matricán, az nem frissül a fenti adatbázisban. Így a lekérdezés eredménye nem lesz naprakész. Ilyen változtatás lehet például az átírás, a rendszám vagy díjkategória korrekciója, de a visszavásárlás is.

Ha lejárna a jogosultság, de még szükségünk van rá

Amennyiben lejárt az e-matricánk, akkor a legjobb helyen vagyunk az Autopalyamatrica.hu oldalon, ahol a lekérdezést is elvégeztük. Ugyanis a legkényelmesebb és leggyorsabb módját érjük el az útdíjas szakaszokra való felhajtásra jogosító matrica beszerzésének. Pár kattintás, és máris hajthatunk fel a legközelebbi fizetős szakaszra.

Válasszuk ki, hogy milyen kategóriába sorolható a járművünk (D1, D2, B2, D1m, U), majd hogy milyen matricatípust szeretnénk. 10 naposat, 1 havit, éveset vagy megyehatáron belülit? Ha megvan, mehet is a kosárba. Ha megadtuk az adatainkat, rányomhatunk a megrendelésre, és online ki is tudjuk fizetni az e-matricánkat.

Ugye milyen egyszerű?

Kapcsolódó cikkek