A leszúrható bottartók előnyei horgászat közben

Megosztás

Ha körbenézünk egy-egy vízparton, a horgászoknál a leszúrható bottartó is jó eséllyel részét képezi az alkalmazott felszerelésnek. Nyilván nem véletlenül, hanem azért, mert rendkívül hasznos eszközről van szó.

A cikkben ezt a hasznosságot fogjuk részletezni. Vagyis külön kitérünk rá, hogy miért lehet előnyös leszúrható bottartókat használni a modern horgászatoknál is.

Pontosan mik is azok a leszúrható bottartók?

A funkciót tekintve gyakorlatilag a fákról lemetszett ágak modern alternatíváiról van szó. Míg réges régen a horgászok íves faágakat szúrtak le a földbe, és ezekre helyezték peca közben a botokat, addig ma már sokkal könnyebb dolgunk van.

Hiszen ott van példaként a Fishinda webáruház leszúrható bottartó választékának az elképesztő sokszínűsége. Tele egyszerű, de annál hasznosabb, könnyen beszerezhető és alkalmazható darabokkal.

A leszúrható bottartó egyik része ugyebár egy vékony fém rész, amit a talajba kell masszívan leszúrni. Majd a felső V-alakú vagy íves műanyag rész lesz az, amire stabilan rá tudjuk tenni a botot, miközben a bevetett felszerelést figyelve a kapásra várunk.

Mikor és hogyan válhat előnyünkre a használata?

Mindenekelőtt akkor, amikor nem kézben szeretnénk tartani a horgászat ideje alatt a botot. Illetve akkor, ha semmiképp nem a földön tárolnánk a bevetett pálcát, hogy az nemkívánatos módon koszossá váljon, vagy akár a megugró hal rántására a vízben kössön ki.

A leszúrható bottartó tehát egyszerű kialakítással, és legalább ennyire hasznos módon segíti a dolgunkat horgászat közben. Méghozzá úgy, hogy a tárolása és a szállítása is elképesztően könnyű.

Miközben aránylag kevés pénzből is beszerezhető, a vékony és praktikus kialakításnak köszönhetően pedig a horgász táskában vagy a botzsákban is könnyedén elfér. Még akkor is, ha két bottal horgászva négy darabot is magunknál tartunk belőle.

Milyen speciális típusai lehetnek a leszúrható bottartóknak?

A legegyszerűbb változatok az úgynevezett villák. A tetejükön a jellegzetes V-alakú kidolgozással, amire könnyen és egyszerűen sikerülhet elhelyezni magát a botot. Külön opciót jelenthet, ha a villa magassága állítható.

Íves, valamint íves-ágas leszúrható bottartók is elérhetők ma már szép számmal. Ezek nagy előnye lehet használat közben az, hogy botonként akár egyetlen darab is elegendőnek bizonyulhat, hogy a komplett felszerelést biztonságban tudjuk elhelyezni, miközben a kapás érkezésére várunk.

Illetve ott vannak a modern bottartók komplett készletei, amelyeknél a leszúrható változatoknak is megvan a maga hasznossága. Pláne abban az esetben, ha a talaj szerkezete és viszonylagos könnyedsége is lehetővé teszi, hogy a leszúrás kevés fizikai erőt kifejtve, ugyanakkor mégis stabilan történhessen meg.

Kapcsolódó cikkek