Felmentették a Hermann Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét a polgári engedetlenség miatt

Megosztás

A Miskolci Hermann Ottó Gimnázium több tanára levelet kapott a tantestülettől, az igazgatóhelyettest pedig azonnali hatállyal felmentették, miután néhány napja a polgári engedetlenség formájában tiltakoztak a pedagógusok ellehetetlenült helyzete miatt.

A Hermann tantesületének 37 pedagógusa tiltakozott a polgári engedetlenség eszközével szeptember 5-én. Az egyik tiltakozó tanár, Pilz Olivér pedig elmondta, hogy bár a felmentést közlő levélben nincs indoklás, csak jogszabályi hivatkozások – a tanárok sztrájkrendeleteként elhíresült 2022-es törvényre, illetve a tankerület szervezeti és működési szabályzatára –, a felmentés háttérben az áll, hogy az igazgatóhelyettes is részt vett a polgári engedetlenségben. “Dezsőfi Györgyöt azonnal, a következő munkanaptól, tehát jövő hét hétfőtől felmentették” – fogalmazott, és hozzátette, hogy Dezsőfinek három napja van, hogy bővebb indoklást kérjen a tankerülettől.

Rajta kívül a miskolci iskola tanárai is megkapták a tankerület fenyegető levelét, amelyben a tankerület “előre be nem jelentett” eseményre hivatkozik, de Pilz szerint ők napokkal az akció előtt bejelentették azt.

– nyilatkozta az oktató a Telexnek.

A tankerület igazgatója szóban azt mondta neki:

a felmentésének az az oka, hogy élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető beosztása miatt nem tehette volna meg.

Dezsőfi szerint ő nem állt élére a tiltakozásnak, csak részt vett benne.

Azért is lepte meg a döntés, mert az előző félévben is csatlakozott a polgári engedetlenséghez, akkor meg is kérdezte erről az iskola igazgatóját, aki azt mondta: mindenkinek egyéni döntése, hogy részt vesz-e a munkabeszüntetésben.

Tíz éve az iskola igazgatóhelyettese, szerinte a menesztése nem áll arányban az elkövetett vétséggel. Ennek ellenére az iskolában szeretne maradni mint matematika–fizika tanár, mert szeretik a gyerekek, kollégái. Azt mondta, mindenkit váratlanul ért a döntés, és most emiatt több dolgot újra kell tervezni az iskolában.

Pilz Olivér, a gimnázium tanára a Telexnek azt mondta:

petíciót fognak aláírni, hogy helyezzék hatályon kívül az elmarasztaló határozatot, és jogi segítségért is fordulnak.

Kapcsolódó cikkek