Újabb egyetem alakítja át a tanév rendjét a rezsiárak emelkedése miatt

Megosztás

A Semmelweis Egyetemen elmaradhat a tavaszi szünet a rezsiárak emelkedése miatt, ha ez megtörténik, akkor decemberben a két ünnep között oktatási szünet lesz az intézményben. Az őszi szorgalmi időszak változatlanul zajlik majd – írja az egyetem válaszul a Telex kérdésére.

Kedden derült ki, hogy elmarad az őszi szünet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a rezsiárak emelkedése miatt, a Bölcsészettudományi Karon a vizsgaidőszak is online lesz. Ekkor kerestük meg a legnagyobb hazai egyetemeket, hogy megtudjuk terveznek-e hasonló változást a tanév rendjében. Eddig annyit lehet tudni, hogy a Corvinus Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen a megszokott módon zajlik majd az oktatás.

A Semmelweis Egyetem válaszában azt írta:

„A Semmelweis Egyetemen az őszi szorgalmi időszak a tanév rendjében meghirdetett módon zajlik, és az egyetem jelenleg nem készül átállni az online oktatásra sem. Azonban tárgyalások folynak arról, hogy az energiavészhelyzetre tekintettel a 2023.04.03. és 2023. 04.10. közötti időszakra tervezett tavaszi szünet elmaradjon, de ebben az esetben – a szokásoktól eltérő módon -, 2022 decemberében, a két ünnep között, oktatási szünetet rendelnek el az intézményben. A fenntartási költségek változása nem befolyásolja az egyetemhez kötött egészségügyi közellátást, diagnosztikus és gyógyító tevékenységet”.

Augusztus közepén már felmerült, hogy több iskola is digitális oktatásra állhat át, ezzel mérsékelve az intézmények rezsiköltségeit. Ezt az információt azonbanMaruzsa Zoltán határozottan cáfolta. Ekkor már szóba került az is, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) novembertől márciusig digitális oktatást tervez bevezetni. Egy egyházi iskolában pedig az igazgató már felméri szülőknél, hogy adnának-e családonként százezer forintot a fűtési szezonban megnövekedett rezsiköltségekre.

Forrás: Telex.hu, HVG.hu

Kapcsolódó cikkek