Csak 20 fokig kell felfűteni az iskolákat, tantermeket

Megosztás

Amennyiben a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani – ez derült ki abból a válaszlevélből, amit Tényi István megkeresésére küldött a köznevelési helyettes államtitkár. A Népszava cikke szerint a feljelentéseiről és bejelentéseiről ismertté vált Tényi közérdekű bejelentést küldött a Belügyminisztériumnak, hogy megtudja, az elszabaduló energiaárak miatt milyen mértékben kell a minimális szint – vagyis a jogszabályban előírt 20 Celsius-fok – fölé fűteni a tantermeket, csoportszobákat.

Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszlevelében a lap szerint azt írta, hogy a 20 Celsius-fokos hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

A lap azt írja, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint bár az iskolák, óvodák működéséről szóló kormányrendelet valóban 20 fokot ír elő minimálisan télen, ezt nem azt jelenti, hogy legfeljebb ilyen hőmérsékletűre lehet felfűteni az intézményeket, hanem azt, ha a hőmérséklet ez alá csökken és legalább két napig így marad, rendkívüli szünetet kell elrendelni. Nagy Erzsébet szerint „cinikus és rosszindulatú” állítás a helyettes államtitkár részéről, hogy a minimumot képzeli el optimálisként.

A PDSZ választmányi tagja szerint szinte biztos, hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni.

Forrás: Telex.hu, Népszava.hu

Related posts