Az oroszok csodafegyvere az Aliexpressről is rendelhető

Megosztás

Az éves orosz fegyverexpó, az „Armija” idei felhozatalának rövidéletű sztárja volt a gránátvetővel felszerelt nindzsa-robotkutya.

Párezer dollárért rendelhető az AliExpressről az a robotkutya, amit az oroszok által megrendezett éves haditechinkai fórumon, az Armiján mutattak be hétfőn. Az ott megjelent példány egy RPG-26-ossal a hátán pózolt, ám a videóból nem derült ki, hogy tudja-e használni. Ezt a kételyt oszlatta el a The Insider orosz nyelvű cikke, amely előbb ismertette, hogy mit állít az orosz kormánypárti sajtó, nevesül a RIA Novosztyi állami hírügynökség a robotkutyáról, miszerint az M-81-esnek elkeresztelt gépezet képes fegyvewreket szállítani, célzott lövéseket leadni, felderítést végezni, és romokon keresztül közlekedni, illetve őrjáratozni.

Ezt követően a portál bemutatta, hogy a kérdéses robotkutya párezer dollárért simán megrendelhető az AliExpressről, az orosz fejlesztők mindössze annyit tettek hozzá az összképhez, hogy fekete kezeslábast húztak a jószágra és ráapplikálták a gránátvetőt. A történetnek egyfajta csattanós lezárása lehet, hogy a kínai gyártmányú robot még csak el sem bírná a gránátvetőt, ha az meg lenne töltve, legalábbis az eredeti gyártó 3 kg-os terhelhetőséget adott meg a robot számára, egy megtöltött RPG-26 pedig ennél nehezebb.

Az már csak hab a tortán, hogy a robotkutya oroszországi forgalmazója a Roboszobaka (robokutya) honlap a Revotech Kft. tulajdona, aminek az anyacége a Novij Aj Ti (Új IT) Kft az orosz belügyminisztérium milliárdos forgalmakat lebonyolító informatikai beszállítója.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek