Az MNB alelnöke szerint hamarosan 20% lehet az infláció

Megosztás

Tegnap számoltunk be róla, hogy júliusban az infláció elérte a 14%-os szintet. A drágulás bizonyos termékek, különösen az élelmiszerek esetében, ettől is sokkal jelentősebb. A tegnapi cikkünkben, már mi is jeleztük, hogy a kormány megszorításainak köszönhetően nagyon könnyen elképzelhető, hogy őszre a 20 százalékot is elérje az infláció. Most Virág Barnabás a jegybank alelnöke hasonló kilátásokról beszélt.

„Itt Európában még korai arról beszélni, hogy az inflációs hegymenetnek a végén járnánk” – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Szerinte az infláció mértéke az év végén vagy a jövő év elején kezdhet lassú mérséklődésbe. Arra figyelmeztetett, hogy itthon még két, az utóbbi hónapokban felmerült szempontot kell figyelembe venni az infláció mértékének becslésénél.

Az élelmiszer- és energiaárak eddigi emelkedése mellett számolni kell az aszályhelyzettel, ami a kelet-közép-európai régióban ősztől újabb áremelkedési hullámot indíthat el épp azon termékeknél, amelyek már így is az egyik legnagyobb mértékben drágultak. A másik hatás a rezsiárak emelkedése a legutóbbi kormányzati intézkedés miatt. Ez a szeptemberi számlákban jelenik majd meg, és újabb lökést ad az inflációnak.

A jegybanki becslés szerint a rezsiárak emelkedése önmagában 3 százalékot ad hozzá az inflációhoz. Ha ezt csak hüvelykujjszabályként hozzáadják a legutóbbi 15-16 százalékos inflációs várakozáshoz, akkor máris 18-19 százalékos drágulási ütem látszik.

Virág Barnabás szerint őszre nagyon komoly kockázata van egy globális recesszió kialakulásának. A világ egy speciális viharzóna felé halad, amin belül még súlyosabb szupercella-jelenségek is kialakulhatnak. Ennek Európa is ki van téve.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek