Júliusban már majdnem 14% volt az infláció

Megosztás

Júliusban 13,7 százalékra gyorsult az éves infláció, az árak egy hónap alatt 2,3 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 27 százalékkal nőtt. A gyorsan változó tételektől megtisztított maginfláció brutális, 16,7 százalékra gyorsult.

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit – írja jelentésében a KSH. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább. Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett, ezen belül

  • a leginkább a margarin (65,8 százalék),
  • a kenyér (57,9 százalék), a sajt (52,6 százalék),
  • a száraztészta (49,1 százalék),
  • a tejtermékek (43,8 százalék),
  • a baromfihús (38,8 százalék),
  • a péksütemények (38,5 százalék)
  • és a tojás (37,5 százalék) drágult.

A tartós fogyasztási cikkekért 14,

  • ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 20,1,
  • a szobabútorokért 18,2,
  • a használt személygépkocsikért 17,9,
  • az új személygépkocsikért 17,5 százalékkal kellett többet fizetni.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,2, ezen belül a szeszes italok 13,2 százalékkal drágultak. Az állateledelek ára 33,1, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 26,5, a testápolási cikkeké 16,9, a járműüzemanyagoké 6,7 százalékkal lett magasabb. A szolgáltatások díja 6,8 százalékkal emelkedett, ezen belül a taxi 27,4, a lakásjavítás és -karbantartás 20,7, a járműjavítás és -karbantartás 16,4, az üdülési szolgáltatás 13,1 százalékkal került többe.

Akkora a havi infláció, amekkorának az évesnek kellene lennie

Az éves infláció is hatalmas, a jegybank inflációs célja 3 százalék, a toleranciasáv 2-4 százalék között van. Az éves inflációnál meglepőbb, hogy a havi infláció 2,3 százalékra gyorsult. Ez ugyebár a jegybank éves inflációs célja, és egyébként 2020-ban ilyen éves adatokat lehetett látni.

Szeptembertől még brutálisabb lehet a drágulás és az elszegényedés.

A kormány által az elmúlt hetekben bejelentett megszorító intézkedések hatása még nem érezteti hatását a júliusi adatokban, hiszen a történelmi adóemelés és a rezsicsökkentés részleges eltörlése is csak szeptembertől terheli az emberek pénztárcáját. Ezek az intézkedések várhatóan a jelenleginél is sokkal magasabb pénzromlást fognak előidézni, mivel a rezsiárak komoly emelkedésnek indulnak majd. Ez hatással van a kisvállalkozásokra és a háztartásokra is. Emellett KATA eltörlése miatt sok vállalkozó, szakmeber elhagyhatja a pályát, ezzel még nagyobb munkaerőhiányt idézve elő, ami további áraemelésre késztetheti a pályán maradó vállalkozókat, akik egyébként is áraemelésre szorulnak, mert az adójuk az eddiginek akár az öt-hétszerese is lehet, amelyet csak áremeléssel tudnak kigazdákodni.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek