LMP: a kormány védje meg a szociális ellátórendszert

Megosztás

Hohn Krisztina az LMP népjóléti és családügyi szakszóvívője, valamint Meleg Sándor a Szociális Munkások Egyesületének az elnöke, illetve Kemény András a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja tartottak szerdán sajtótájékoztatót az energiaárak   szociális szektort sújtó módosításáról.

Meleg Sándor négy pontban mondta el, hogy miért is probléma az, ami most jelen pillanatban Magyarországon a szociális ágazatot érinti. 

Százezer ember dolgozik az ágazatban, és körülbelül egymillió az ellátottak száma. Nagyon nagy szolgáltatásról beszélünk, amibe beletartoznak az alapszolgáltatások, a bentlakásos szolgáltatások, a gyermekvédelem illetve gyermekjóléti szolgáltatások, összességében több ezer intézményről beszélünk. – mondta Meleg. 

A kormány által bejelentett rezsicsökkentés módosítás nagyon súlyosan érinti az ágazatot, aminek eddig is problémája volt a krónikus alulfinanszírozottság, az ebből következő munkaerőhiány, illetve a koronavírus járvány is próbára tette a szociális ágazatot. A jelenlegi helyzetben a fenntartók jelentős része ellehetetlenül, a napokban felméréseket végeztek a szektorban, és olyan visszajelzéseket kaptak, ami az intézmények nehéz helyzetéről szól. Van olyan létesítmény, amelynek a rezsiköltsége hatszorosára nő, a gázszámla az évenkénti 6-7 millió forintról 35-36 millió forintra fog nőni, ahogy az üzemanyag költségek is duplájára fognak emelkedni, jelen körülmények között. – tájékoztatta a sajtó képviselőit a Szociális Munkások Egyesületének elnöke.

Emiatt ezen szolgáltatások többsége Meleg szerint tönkre mehet, és ez nem csak az ott dolgozó személyzetet fogja súlyosan érinteni, hanem azokat az embereket is, akiken eddig segíteni próbáltak. Ha a kormány nem intézkedik, akkor a tervezett fejlesztések és fenntartási munkálatok elmaradnak, elbocsájtásokra kerülhet szó, szűkülhetnek a szolgálatások és a kapacitások. Ráadásul a civil szektorban a nonprofit szervezetek, egyesületek is csődbe mehetnek. Emiatt nagyon kritikus időszak következik a szociális ágazatokban, zárta sorait Meleg. 

Kemény András elmondta, hogy a szociális szférában dolgozók fizetése továbbra is rendkívül alacsony, a húszszázalékos béremelés szerinte a valóságban csupán hat-hét százalék, ami ráadásul a napokban fog véglegesen elinflálódni. Azonban a fő hangsúly ezúttal a munkakörülményeken van. Kemény arra kéri Magyarország Kormányát, hogy ne alázza meg a kollégáit azzal, hogy fűtetlen, vagy rosszul fűtött szociális intézményben kelljen dolgozniuk, de legfőképpen a rászorulókat ne alázza meg azzal, hogy fűtetlen, vagy rosszul fűtött bentlakásos intézményekben kelljen élniük. A mentőszolgálatokhoz hasonlóan a támogatószolgálatok, a tanyagondnokok, illetve az utcai szociális munka szintén életeket ment, különösen a téli krízis időszakban. Emiatt arra kérik a kormányt, hogy biztosítsák ezeknek a szolgáltatóknak a kedvezményes tankolási lehetőséget a jövőben is. Kemény azt kéri a kormánytól, hogy segítsék a munkájukat, hogy ők maguk is segíthessenek. 

Hohn Krisztina az LMP – Magyarország Zöld Pártjának szakszóvívője elmondta, hogy pártja egyetért a követeléssekkel, éppen ezért a zöldpárt kéri a kormányt, hogy vizsgálják felül, hogy a rezsiemelés hogyan hat a szociális intézményekre, és a jövőben is biztosítsák számukra a kedvezményes rezsiárakat. Hohn kéri a kormánytól, hogy mérjék fel azt, hogy egy esetleges rezsinövekmény miatti intézményi csőd esetén mi lesz az ott élő emberekkel.. Az LMP fontosnak tartja azt is, hogy ahol lehet, ott zöld megoldásokat alkalmazzanak. A kormány támogassa, hogy az intézmények pályázati úton különböző zöld megoldásokat tudjanak alkalmazni. Ezen kívül az LMP érdemi egyeztetéseket szeretne látni a szakszervezetek és a szolgáltatók képviselői, valamint Magyarország Kormánya között. 

Kapcsolódó cikkek