A láthatatlan gyilkos, amely megtizedeli a borsodiakat

Megosztás

Szerkesztőségünk nemrégiben háromrészes cikksorozatot szentelt egy mindannyiunkra veszélyes, láthatatlan gyilkosnak, a Sajó-völgy légszennyezettségének.

Az első részében bemutattuk a probléma legfőbb kiváltó okait. Miskolc alpolgármestere, Varga Andrea is nyilatkozott nekünk arról, hogy milyen lehetőségei vannak az önkormányzatnak a szennyezés mérséklésére, és kiderült az is, hogy a szegénység jelentősen növeli a légszennyezettség problémáját.

A második részben Nagy Dezső a város környezetvédelmi referense számolt be nekünk az elmúlt évek változásairól és bemutattuk azt is, hogy milyen kockázatokkal jár a miskolci cementgyár újranyitása. Erről F. Nagy Zsuzsanna a Zöld Kapcsolat Egyesület vezetője adott nekünk részletes képet.

Sorozatunk záró részében arról volt szó, hogy mennyivel rövidíti meg életünket a rossz minőségű levegő, illetve milyen súlyos megbetegedéseket okozhat, akár már rövid távon is. Utánajártunk annak is, hogy az iskolákban milyen ismereteket szerezhetnek a téma kapcsán a diákok.

A témának különös aktualitást ad a kormány rezsicsökketésre vonatkozó politikaváltása: a tendenciál ugyanis a bejelentés óta arra mutatnak, hogy a gázárak emelkedésével a szilárd tüzelőanyagok aránya a lakossági felhasználásban jelentősen meg fog nőni, amely a Sajó völgyének légszennyezettségét tovább rontja majd.

Kapcsolódó cikkek