Raiffeisen: brutális recesszió tarolhatja le Magyarországot

Megosztás

A Raiffeisen Bank szakértői beszéltek a kamatemelésről, illetve az EU és az USA aktuális gazdasági kihívásairól, valamint az olajpiacról is. Szerintük az infláció 14 százalék körül tetőzhet, és a jegybank kamatemelési sorozata is folytatódhat. Kiderült az is, mi várható az olajpiacon, illetve mivel kell szembenézni Európában.

Válságtanácsot tartott ma a kormány, és valóban válságra kell készülni – fogalmazott Török Zoltán, a bank elemzője. Megmondhatatlan, mennyire lesz súlyos az energiaválság, rosszra és még rosszabbra kell felkészülni. A bank azzal számol, hogy az ország olyan helyzetbe kerül, hogy energiahiány lesz az országban: ez azonban nem elsősorban a lakosságot fogja érinteni, hanem a nagyfogyasztókat, vagyis az ipart. Nagyon gyors fordulat következik majd be: az első negyedévben 8% volt, ez már a múlté, a másodikban 5,5 százalék volt a növekedés. Az év végére mélyen negatívba fordul majd a növekedési mutató.

A recesszió a külső kereslet megtorpanása, valamint a nagyon magas, még tovább emelkedő infláció miatt következik majd be. A munkaerőhiány is megteszi a magáét: akár két-három negyedév múlva munkahely-hiány lesz, de szerinte a munkanélküliség nem lesz magas. A vállalati beruházásokat azonban szintén sújtja a rossz beruházási kedv és a nagyon magas kamatok: Török Zoltán szerint a következő év sem lesz vidám.

A jelenleg ismert árstopok a bank szerint velünk maradnak, a kormány saját magnak állított csapdát, mert a fokozatos megszüntetésnek is komoly ára van – minden értelemben. Bár maradnak az intézkedések, a Raiffeisennél 14%-os tetőzésre számítanak az infláció területén. A forint árfolyamáról elmondta, hogy most nehéz előrejelzést adni, mert sok a bizonytalansági tényező: amíg a kockázatvállalási hajlandóság alacsony, és tartanak a jelenlegi gondok (háború, drágulás, energiaválság), addig a magyar gazdasággal kapcsolatos kockázatok is megmaradnak.

Az elemző szerint megfelelő a jegybank által kínált a kamatprémium, ő arra számít, hogy további 200 bázispontos kamatemelés lesz. Az év vége előtt azonban véget érhet majd a kamatemelési ciklus, de ehhez szükség lesz arra is, hogy az infláció valóban a 13-14%-os tetőzésnél maradjon.

Európa: recessziós félelmek

Van tartaléka a gazdaságoknak, különösen a háztartások pénzügyi tartalékai miatt, a kereslet pedig még nő. Erős a munkaerőpiac Európában, a bérek három százalékkal emelkedtek. A COVID miatt erős szociális védőháló tűnt el, de úgy tűnik, hogy ebből lassan kilábal a kontinens. Van esély arra, hogy kisebb recesszió jöhet, de a hatásai nem lesznek talán hosszúak: itt természetesen a háború, valamint a folyamatos pénzromlás a felelős. 2-3% közötti GDP-növekedéssel számolnak a bank szakértői, az év elején 4% feletti bővüléssel számoltak – mondta el Pálffy Gergely. A fragmentációs kockázatok ellensúlyozására az EKB hamarosan mentőcsomagot jelent majd be, ez főleg a dél-európai országoknak lesz segítség.

Nincs komoly baj az Egyesült Államokban

Technikai recesszióban lehetett az amerikai gazdaság, két negatív GDP érték van. Valószínűleg a második negyedévben is 1,5% lesz a gazdasági visszaesés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az amerikai gazdaság recesszióban lenne. A munkaerőpiac továbbra is emelkedésben van, de 11 millió a betöltetlen állások száma, minden amerikai munkanélküli két állás közül választhat. A FED szempontjából kedvező, hogy a bérinfláció növekedése megtorpant, maga az infláció 8 százalék körül alakult – itt is magas szinten vannak az energia- és az élelmiszerárak. A kamat 75 bázisponttal nőtt, és kérdés, hogy meddig mehet ez még feljebb – az elemzők szerint valószínűleg idén befejeződik Amerikában a kamatszigorítás – mondta Blahó Levente, a bank elemzője. 

Forrás:penzcentrum.hu

Kapcsolódó cikkek