Az igazi arculcsapás: 650 ezerrel emelte meg Orbán Viktor saját miniszterei fizetését

Megosztás

A választások után gyorsan törvényi jogalapot teremtett magának erre parlamenti felhatalmazással. Gyorsan élt is vele. Vegyük észre, hogy kik azok, akik viselik a súlyos válság és a megszorítások terheit és kik azok, akik nem. Saját fizetésének kétmilliós megemeltetése után minisztereit is alaposan megfizeti közpénzből.

Orbán Viktor kormányfő 33 százalékot emelt a miniszterei fizetésén, így az eddig 1,9 millió forint helyett most 2,6 milliót keresnek – vette észre az Rtl.hu a kormány oldalára visszadátumozva feltöltött dokumentumokban.

Orbánnak erre a döntésre a kormánypárti többségű parlament biztosított jogalapot, hiszen júniusban egy olyan törvénymódosítást fogadott el, amely egyedül az ő döntésére bízta, hogy mekkora fizetést ad a kormánya tagjainak és az államtitkároknak.

Hiába kérte a törvénymódosítás elfogadása óta többször is az RTL Klub Híradója a miniszterek fizetési adatait, a kormány nem adta ki. Gulyás Gergely a július 7-i kormányinfón kérdésre válaszolva azt mondta, két miniszter Nagy Márton és Csák János kap havi öt-ötmilliót, de „a többiek maradtak ott, ahol voltak”. (…nocsak, tán csak nem hazudott a miniszter úr?…)

A most feltöltött dokumentumokból azonban kiderült, hogy az előző kormány tagjai – az ötmilliót kereső Süli János és Mager Andrea kivételével – havonta bruttó 1 979 400 forintot kaptak, ám május 25-től az illetményük 2 632 800 forintra emelkedett.

Vagyis 653 400 forinttal nőtt a fizetésük, ez pedig 33 százalékos emelést jelent, ami jelentősen meghaladja az éves inflációt, valamint az átlagkereset növekedését is.

Ez azonban nem minden: a kormány tagjai közül Semjén Zsolt, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Navracsics Tibor, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Varga Judit és Varga Mihály a parlamentnek is tagjai, országgyűlési képviselői munkájukért pedig további 1 316 400 forintot kapnak, vagyis havi bruttójuk így négymillió forint magasságába ugrik.

Orbán Viktor július 1-jei Kossuth rádiós beszélgetésében úgy fogalmazott: „nem most van itt az ideje annak, hogy előre tudjuk lépni egyet vagy kettőt, mondjuk fejlesztésekben, vagy akár bérkérdésben, most annak van itt az ideje, hogy megvédjük, amit elértünk”. Nem sokkal azután beszélt erről, hogy a fizetését 1,5 millióról 3,5 millió forintra emelték.

Ez van, kedves választópolgárok, vannak, akiknek rengeteg pénz jut Orbánék kormányzásának köszönhetően és van, akiktől folyamatosan csak elvonnak. Mi választottuk őket kétharmaddal újabb négy évre…

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek