Videón a rendőrök és a tüntetők összezörrenései

Megosztás

Kedden a Margit hídon és szerdán a Karmelita kolostornál is számtalan példa akadt rá, hogy tüntetők és rendőrök összevitatkoztak, de a többség inkább a nyugodt demonstrációt választotta.

Két olyan eset volt, amikor mégis összeütközésre került sor. Az Attila úton este 10 óra körül a felüljárón sorakoztak fel több sorban, sisakkal, könnygázzal felszerelt, készenléti rendőrökből álló egységek. A tüntetők itt mentek neki először a sorfalnak agresszíven, üvöltözve, szidva a rendőröket. Negyedórányi lökdösődés után viszont egyszerűen megfordultak, levonultak a felüljáróról, és egy másik útvonalon eljutottak ugyanoda, ahová a felüljáró vezetett. Ennyiből kissé értelmetlennek is tűnt a lezárás, hiszen csupán 100 méternyi felüljárót védtek a rendőrök, és a tömeg sem fogyatkozott meg jelentősen – derült ki a helyszíni beszámolóból.

A szerdai maratoni protesztvonulás legvégén a Margit hidat foglalták el a tüntetők. Itt fordult elő először, hogy kevesebben voltak, mint a kiérkező készenléti rendőrök. A rendőrsorfal éjjel 1 órakor kezdte kiszorítani a piknikhangulatban a forgalmat akadályozó nagyjából 100-150 embert. A tüntetők nem álltak ellen, kérésre felkeltek és lassan, de biztosan elkezdtek a pesti hídfő felé gyalogolni, hátuk mögött a rendőrökkel. Egy idő után táncolni kezdtek és időnként nehezíteni a sorfal haladását, ekkor történt meg, hogy egy táncoló, de a rendőrök ellen erőszakosan nem fellépő tüntetőt egy váratlan pillanatban behúztak a sorfal mögé és a földre teperték.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Margit hídon két embert garázdaság miatt állítottak elő a rendőrök, három esetben kényszerítőeszközt alkalmaztak, miután többszöri felszólítást követően sem voltak hajlandóak az úttestről felmenni a járdára. Ebből az egyik alkalommal a Kutyapárt elnökségét verték bilincsbe.

Kapcsolódó cikkek