Uniós bíróság elé kerül a Klubrádió ügye és a „gyermekvédelmi” törvény

Megosztás

Bíróság elé viszi a „gyermekvédelmi” törvény és a Klubrádió frekvenciamegvonásának ügyét az Európai Bizottság – értesült a Népszava több független brüsszeli forrásból. A lap úgy tudja, a testület még ezen a héten dönthet a tavaly indított kötelezettségszegési eljárások utolsó szakaszba léptetéséről.

A Bizottság szerint a „gyermekvédelmi” törvény előírásai, amelyek megtiltják vagy korlátozzák a 18 év alattiak hozzáférését a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást megjelenítő tartalmakhoz, számos uniós jogszabályba ütköznek, sértik az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, valamint a magánélet tiszteletben tartásához és a megkülönböztetésmentességhez való jogot.

Azt is kifogásolja a testület, hogy a Meseország mindenkié című gyermekkönyvön figyelmeztetés elhelyezését írták elő a magyar hatóságok.

A Klubrádió frekvenciájának megvonásáról szóló döntést erősen aránytalannak és átláthatatlannak, így az uniós hírközlési szabályokkal ellentétesnek tartja az Európai Bizottság.

A lap megjegyezte: az uniós bírák nagyjából másfél-két év alatt hoznak ítéletet, amelyet a vesztes félnek kötelező végrehajtania, másként pénzbírság várhat rá.

Kapcsolódó cikkek