Tippek fagyasztó vásárlásához

Megosztás

Sokszor felmerül a kérdés az emberben, hogy mi a praktikus, egy fagyasztóláda vagy egy szekrény? Nem mindegy továbbá az sem, hogy az adott eszköz beépíthető vagy szabadon álló, hiszen nem minden konyhába fér be a nagyobb változat. Ebben a cikkben adunk pár tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan érdemes nagykonyhai gépet vásárolni.

A fagyasztó típusa

Mivel a technológia folyamatosan fejlődik, így az a fagyasztók világát is elérte. A legújabb változatok rengeteg lehetőséget biztosítanak a felhasználók számára, emellett jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint a régebbi fajták. Az onlineMárkaboltok fagyasztószekrényei között bőven találni ilyen és olyan készüléket, aminek köszönhetően mindenki beszerezheti az igényeihez legközelebb álló darabot. 

A fagyasztóláda mondhatni a legrégebb óta használatos változat. A tetején nyitható, könnyen pakolható, hatalmas tárolóval rendelkező készüléknek bőven akad előnye, egyetlen hátránya, hogy nehezebb benne megtalálni a dolgokat. Megfelelő tárolási módszerrel azonban ezt is könnyebbé tehetjük.

Érdemes az azonos típusú élelmiszereket egymásra pakolni, ráadásul akár 20%-kal több dolgot is bele lehet tenni, mint egy ugyanakkora fagyasztószekrénybe. Nagy előnye, hogy jobb a hőszigetelése, így az energiafogyasztása is alacsonyabb. Áramszünet esetén tovább megtartja a hideget, így akár 50 óra sem okozhat számára problémát.

A méret kiválasztása

Nagyon nehéz kérdés, hogy mekkora méretűt érdemes beszerezni. Ha családi házról van szó, ahol van kert és állatok, akkor mindenképpen érdemes egy nagyobb kapacitású készüléket vásárolni. Egy disznóvágás, csirkevágás, gyümölcsök fagyasztása során ugyanis kelleni fog a hely, de a levegőt fagyasztani drága, így alaposan át kell gondolni, hogy mekkorát vásárol az ember otthonra. Az sem mindegy, hogy centiméterben mekkora hely áll rendelkezésünkre, így nem árt előtte lemérni, hova helyeznénk az adott darabot. 

Nem mindegy a fagyasztó elhelyezése

Nagyon fontos szempont, hogy a fagyasztó egy fűtetlen helyre, esetleg egy garázsba vagy pedig a lakásba kerül-e be. Meg kell róla győződni, hogy a terület nem melegszik túlzottan fel, nem lesz hidegebb, mint amit a márka előre meghatározott. Mindegyik típusnak van egy klímaosztálya, ami mutatja azt, hogy mikor tud a leggazdaságosabban működni a készülék. Az éghajlati osztályokat betűkkel jelölik, tehát a garázsban csak akkor szabad fagyasztót tartani, ha ott minimum 10 fok van még a téli időszakban is. Ebben az esetben viszont csak SN klímaosztályú gép vásárolható. Ez azt takarja, hogy az eszköz 10-32 fok között tárolható, ennél csak magasabb értékekkel találkozhatunk. 

A fagyasztó funkciói

Az utolsó tipp pedig a megfelelő funkciók kiválasztása, hiszen léteznek jég kialakulását megakadályozó változatok, így ezeket nem kell leolvasztani sem. A másik kedvelt extra a gyors fagyasztás, ami nagy mennyiségű friss ételt is gyorsan sokkolni tud. Ez nagy előny, hiszen minél gyorsabban lefagy az élelmiszer, annál frissebbnek érződik majd kiengedéskor.

Kapcsolódó cikkek