Ezekben a napokban lesz hivatalosan 60 éves a Rolling Stones

Megosztás

A rendkívül népszerű rockegyüttestől a botrányok sem éppen álltak távol, de továbbra is állócsillagként tekinthetünk rájuk. Kimondani is hihetetlen, hatvan éve rendíthetetlenül a jelenlegi névvel a pályán.

Nem kétséges, hogy meghatározó, kitörölhetetlen hatást gyakorolt a rockzenére és a tágabb értelemben vett popkultúrára az épp 60 éve alakult Rolling Stones. Az életmű egyszerre mutat iszonyú sokszínűséget, és azt, hogy 60 éve tulajdonképpen ugyanazt a dalt játsszák. “It’s only rock ‘n’ roll but I like it”. De vajon melyik a legjobb daluk, a Satisfaction, a Paint It Black, a Honky Tonk Women?

1962. július 12-én egy ismeretlen együttes lépett fel a Blues Incorporated nevű zenekar helyett (amelynek akkor egy rádiófelvételre kellett mennie) a nyugat-londoni Marquee klub színpadán. A hat tagú együttes – Mick Jagger (ének, szájharmonika), Keith Richards (gitár), Brian Jones (gitár), Ian Stewart (zongora), Dick Taylor (basszus), Mick Avory (dob) – már több hónapja próbált különböző helyeken, egy sor rhythm and blues és rock and roll-dalt tudtak játszani, de közönség ekkor látta őket először.

Április óta a csapatot Rolling Stonesnak hívták, de ez a koncert volt a hivatalos keresztelő, és a zenekar történetének szimbolikus kezdete is.

Ez a történet pedig elképesztő: a „világ legjobb rockzenekara” nemcsak a nagy rivális Beatlest élte túl, hanem szinte mindent és mindenkit, az egész XX. századot, legkülönbözőbb zenei hullámokat, a „sex&drugs&rock and roll”-életformát. Mára a Stones a világ egyik (vagy a) legrégebben működő zenekara is. További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek