Heteken belül drasztikusan kevesebb közmunkást alkalmazhatnak, mert a kormány elzárja a pénzcsapot

Megosztás

Mintha ez sem szerepelt volna a Fidesz választási ígéretei között. A voksolás előtt az egyik legfontosabb érv vidéken az volt a Fidesz mellett, hogy a közmunkások megkapják a kis pénzecskéjüket. Most megvan a kétharmad, máris hirtelen ezen is spórolni kell. De természetesen ez sem megszorítás. Ideje lenne a vidékieknek is felébredniük.

Ötből két fő marad. Nyolcból egy fő. Hétből egy. Nyolcból egy (megint). Tizenhat volt, de csak öt fő lesz. Huszonnégyből öt. Kettő volt, egy lehet, de a gyakorlatban egy sem lesz. Ilyen és ehhez hasonló számokat hallottunk több dél-dunántúli kistelepülési polgármestertől is. Ezek a számok fontosak, mert mögöttük emberek vannak. Azt mondták el a falusi polgármesterek, hogy szeptembertől mennyi közmunkás lehet majd náluk állami támogatással, és eddig mennyien voltak. Számítottak arra, hogy kevesebbre lesz lehetőség, de ez hidegzuhanyként érte őket. A részleteket a Szabadpecs.hu osztotta meg az olvasókkal.

Volt persze változás a közmunkások (állami pénzen/állami támogatással) felvehető létszámában az elmúlt években is, és természetszerűleg csökkent is a szám, nem nőtt, de most nagyon úgy tűnik, hogy tényleg a minimumra vágja a kormány az erre adandó keretet. Erre lehet legalábbis következtetni abból a munkaügyi központoktól kapott hivatalos levélből, amit ma több kistelepülési polgármester is kézhez vett. Ha azok a számok általánosságban is alapul vehetők, amelyeket mi hallottunk (és kifejezetten azt kérte több polgármester is, hogy ne említsük a nevüket és a településüket, mert félnek a retorziótól), akkor biztosan ki kell majd találniuk valamit az önkormányzatoknak.

Amelyek többsége (nyilván a kicsik is) amúgy is bajban van az elszabadult energiaárak és egyéb költségek miatt, aminek érzékeltetésére, sejtetésére beszédes példa lehet az a minapi hír, amelyről a Szabad Pécs is beszámolt, miszerint a győri polgármester, Dézsi Csaba András egy gyerekfesztivál megnyitóján, gyerekeknek viccesen azt mondta, hogy a pár nap alatt, amíg “átveszik” tőle a városháza irányítását, szerezzenek egy kis pénzt, mert annak fogytán vannak. Győrben. Gazdasági szempontból az ország egyik legirigyeltebb településén.

Arról, hogy valami zűr van, vagy zűr lehet a közmunkaprogrammal, Alpár György, Drávaszerdahely polgármesterének Facebook-os videójából értesültünk. Egy rövid, velős, kissé cinikus videóval üzent a fideszes polgármestertársainak. Arra kérte őket, azokon amellett, vagy azok után, hogy arról posztolnak, hogy Magyarország előre megy, nem hátra, illetve nekik Magyarország az első, írják már azt is ki, hogy hány közmunkásuk lesz szeptember elsejétől.

Merthogy arról van szó, hogy a jelenlegi közmunkaprogram augusztus 31-éig tart, azokkal a létszámokkal (vagy lényegében, nagyjából azokkal), amelyeket az elmúlt években is megkaptak keretként. A programot folytathatják szeptember elsejétől, nem lesz kimaradt hónap, de a létszámok drasztikusan csökkennek, azaz a jelenlegi közmunkások többségét nem fogják tudni foglalkoztatni a jövőben.

Az általunk megkeresett polgármesterek értik azt, hogy a programot csökkenteni kell, de szerintük talán az Orbán-kormány sem lépett volna ilyen drasztikusat, ha nincs pénzügyi-gazdasági és megélhetési válság, ami begyűrűzött az országba, sőt akár jobban is érinti hazánkat, mint több más környező, uniós országot.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek