Nem poén: vármegyék lesznek a megyékből és jöhetnek a főispánok is hazánkban

Megosztás

Így is a legtöbb kritikus azzal vádolja az Orbán-kormányt, hogy tizenkét éve tudatosan egy modern földesúri-jobbágyi rendszert kíván létrehozni Magyarországon, ez a lépés ismét a feudális múlt visszahívását célozza. Egyelőre még csak tervezet… egyelőre. De a Fidesz máris kész a gránitszilárdságú Alaptörvény 11. módosítására is.

Átnevezné a kormány a megyéket vármegyére, ezt Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető javasolja az Alaptörvény 11. módosításaként, alig egy hónappal a tizedik módosítás után. A politikus a történelmi hagyományokra hivatkozik: „A magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig a vármegyék voltak. A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg. A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti. A vármegye kifejezés használatával jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése”.

Vagyis a kormánymegbízottak helyébe lépő főispánok, 2023. január 1-től a vármegyei kormányhivatalokat fogják vezetni. Arról nem szól a javaslat, hogy ezután a megváltozott elnevezést sok száz jogszabályon keresztül kell vezetni. A „vármegye” kifejezés már 2011-ben, az Alaptörvény tárgyalásakor is felmerült, de akkor az utolsó pillanatban törölték.

Kocsis Máté javaslata tartalmazza azt is, amit már korábban bejelentett: az önkormányzati választásokat április és július között, az európai parlamenti képviselők választásával egyidejűleg kell megtartani, de ez 2024-ben úgy lesz érvényes, hogy a hivatalban lévő képviselő-testületek és polgármesterek megbízatása 2024. október 1-jéig tart, akkor is, ha a választópolgárok már hónapokkal korábban leváltották őket. (via Hvg.hu)

Akkor Alakszai Zoltán lesz a mi egyik főispánunk?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek